List Marija 12/2023.

Iz tiska je izišao novi broj lista Marija za prosinac (12/2023.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik U kojemu stoljeću mi živimo. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Svako malo čujemo prijekor upućen kršćanima: U kojemu stoljeću mi (vi) živimo? I mi se, kao kršćani, pitamo: U kojemu stoljeću mi (oni) živimo?

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, dobro smo mi i živi, u kojemu vremenu živimo, i s kim živimo?

Vratimo se poneki korak unazad – na početak Početka.

Kršćani nikoga nisu uvrijedili kada su odredili da će računati vrijeme (spasa) od utjelovljenja Isusa Krista. Tada je dobri Bog odlučio uspostaviti milosni susret s čovjekom. U određeno vrijeme, i na određeno mjesto, poslao je određenoga glasnika (anđela Gabrijela) u određeni (galilejski) grad Nazaret. Toga dana, i na tom mjestu, djevojka Marija stavila se Bogu na raspolaganje: Neka mi bude po tvojoj riječi. Tada se utjelovio Božić među nama; počela je teći prva godina (spasa) i počelo je teći prvo stoljeće (prema kršćanskom kalendaru).

Od toga dana, i od toga mjesta, Božja milost spasenja počela je teći (na sve strane svijeta) Čovjekovom zemljom.

Nakon utjelovljenja i rođenja Isusa Krista, prema Božjoj zamisli, došlo je vrijeme i mjesto prinosa žrtve: Za vrijeme proslave Pashe u Vječnom Jeruzalemu.

Slaveći Spasiteljevu oporuku, već 2023 puta (slovima: dvije tisuće i dvadeset i tri puta) slavimo Blagovijest, Božić i Uskrs, Duhove… u Čovjekovoj zemlji. I ne stidimo se reći, da upravo ulazimo u novu kršćansku godinu (2024.).

Iako znamo da smo već 23 godine proživjeli u XXI. stoljeću od utjelovljena Isusa Krista, neki se (oni), očito pitaju: U kojemu stoljeću mi (vi) živimo?

Jer (ah?) neke/neki napredno/misleće/ći prigovaraju (nama) kršćanima da živimo u nekom svom vijeku, a oni (gle sreće njihove) u (našem) XXI. stoljeću. I čudom se čude da među njima još hodaju (dandanas) neki religiozi…, koji vjeruju u Boga, idu u crkvu, slave misu; koji se mole, ispovijedaju, uza svu (uznapredovalačku) znanost, koja je (sve?) dokazala…

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, dobro smo i živi, u kojemu vremenu živimo, i s kim živimo? Držimo se i dalje, čvrsto za ruku, Isusove i naše majke Marije, koja s nama (i dandanas) broji vrijeme milosti i spasa.

Urednik


Kazalo:

Četiri došašća (ABE)
U kojemu stoljeću mi živimo? (Urednik)
U nadi budite radosni, poruka za 38. svjetski dan mladih (Papa Franjo)
Kraljević (nepoznati autor)
Crkva u Hrvata
Bezgrješna ‘smetnja’ (Ivan Bodrožić)
Gospin budničar (Dinko Aračić)
Djetešce podjele (Ante Periša)
Put do Boga (Ivica Jurić)
Marija Zornica, Majka Božja od Vrata Zore u Litvi (Ante Branko Periša)
Ispovijed učitelja Gamalijela 3 (ABE)
Gospina jeka (Kristian Stipanović)
Jaslice Svete Obitelji (Danijela de Micheli Vitturi)
Vrijeme je – život! (Stanko Jerčić)
Hrvatsko svjetlo u Betlehemu (ABE)
Betlehemska Majka Božja od Kamenitih vrata (ABE)
Crkva u svijetu
Duhovna misao i osmijeh brata Ante
Zahvalnost životu (ABE)
Obavijesti
Kalendari
Impresum
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Župna crkva Svete Nediljice u Crnici u Šibeniku (Ante Branko Periša)