List Marija 4/2023.

Iz tiska je izišao novi broj lista Marija za travanj (4/2023.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Uskrsnici. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Dogodilo se, oko podne, na prvi Veliki petak. Ispratili su Ga, živoga, iz Prokurative Vječnoga Jeruzalema prema Svetomu Sionu, na Kalvariju, do Kamenoloma. Nakon presude, bio je to čin humanosti.

Dok je vukao Križ, za Njim su išli svjedoci: Namjesnik Poncije, kralj Herod Mlađi Antipa, veliki svećenik Josip Kajfa, bivši veliki svećenik Ana, Čuvar Hrama, Satnik s četom rimskih vojnika, herodovci, gradski redarstvenici, hramski čuvari, znatiželjnici, nosač kaznenoga natpisa… jeruzalemske žene, zaručnica Veronika, poslanik Ivan, Marija Magdalenska… i majka Marija.

Prije zalaska, na prvi Veliki petak, povorka se uputila za Šimunom, Josipom i Nikodemom, do Groba. Koji su nosili mrtvo Tijelo na ukop. Nakon preminuća, bio je to čin bogoljubnosti.

Svjedoci su se mogli uvjeriti: Učitelj i prorok Isus iz Nazareta, mrtav skinut s Križa u Kamenolomu, pokopan je u Josipov grob ispod Svetoga Siona. Na Grob je navaljen teški Kamen. Zapečaćen rimskim pečatima. Grob je ostala čuvati četverostraža: rimski vojnici, herodovci, gradski redarstvenici, hramski čuvari. Svjedoci pokopa, prije mraka, povukli su se u Vječni Jeruzalem.

Drage čitateljice i poštovani čitatelji! To je bila stvarnost prvoga Velikoga petka. Stvarnost koja se ponavlja.

Svi su se svjedoci pogreba vratili u život, samo je Isus ostao, mrtav, u Grobu. Nad kojim su bdjeli rimski vojnici, herodovci, gradski redarstvenici, hramski čuvari. Da se, slučajno, ne bi dogodilo ono što se ne može dogoditi, ali je Čuvar Hrama predvidio da bi se moglo dogoditi.

Ipak se dogodilo… prvoga dana u tjednu nakon subote, rano u zoru, još za mraka, prije svanuća. Dogodio se Uskrs!

Gdje je danas namjesnik Poncije, kralj Herod Mlađi Antipa, veliki svećenik Josip Kajfa, bivši veliki svećenik Ana, Čuvar Hrama, Satnik s četom rimskih vojnika, herodovci, gradski redarstvenici, hramski čuvari, znatiželjnici, nosač kaznenoga natpisa? Zavirujući u prazan Grob, lutaju oko Križa; osuđuju učitelja i proroka Isusa iz Nazareta, podižu presude, skidaju križeve i zatvaraju grobne ploče.

Gdje je danas Šimun, Josip i Nikodem, jeruzalemske žene, zaručnica Veronika, Marija Magdalenska, poslanik Ivan… i majka Marija? Slave Uskrs! S nama, uskrsnicima. Okupljeni oko Živoga, koji poručuje: Uskrsnuo sam, i sada sam s vama, i zauvijek sam s vama!

Urednik


Kazalo:

Zapis Nazireja Božjega (duhovna misao)
Uskrsnici (Urednik)
Desetljetnica pape Franje
Presuda (nepoznati autor)
Crkva u Hrvata
+ Vinka Tokić Burolo
Kraljica apostola (Ivan Bodrožić)
Sve moje u Mariji (Dinko Aračić)
Patnička pravednost (Ante Periša)
Blagovjesnica uskrsnuća (Ante Branko Periša)
Ispovijed Marije Magdalenske 4 (ABE)
Strpljenje – majka uspjeha (Ivica Jurić)
Dobre suze (Kristian Stipanović)
Hodozdravlje (Danijela de Micheli Vitturi)
Rastava u srcu i preljub u braku (Stanko Jerčić)
Crkva u svijetu
Duhovna misao i osmijeh brata Ante
Impresum
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Hrvatska Palanka, Crkva Blažene Djevice Marije (Ante Branko Periša)