List Marija 5-6/2023.

Iz tiska je izišao dvobroj lista Marija za svibanj i lipanj (5-6/2023.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Tiha misa. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Katolkinje i katolici znaju da je katolička krunica oblik pobožnosti u čast Isusovoj i našoj Majci Mariji, u kojoj razmatramo otajstva spasenja; sadrži kristoliške i mariološke istine koje katolkinje i katolici izgovaraju u molitvama.

Katolkinje i katolici znaju da katolička krunica nije “tiha misa“. Koju neki “održavaju“ na nekim gradskim trgovima. Dok su “prosvjednici“ na koljenima molili katoličku krunicu, ispred njih su, “kontra-strane trga“, borkinje i borci, s kričastim transparentima i kričavim uzvicima, održali “nenasilni“ “protuprosvjedni performans“ nazvan “tiha misa“. 

Koji je sadržaj “tihe mise“, koju izvode “kontraklečeri“? Treba “klečerski prosvjed” zabraniti “sukladno pozitivnom zakonodavstvu“ jer “kruničaši“, “kruničari”, “klečavci“, “klečeri“, u ime “vjerskoga fundamentalizma“, provode “intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva“; to je “retrogradni aktivizam“, koji je “diskriminatoran i mizogin“. Neka “mužjaci“ mole “u svoja četiri zida“. I prije otpusta, “aktivisti“, “progesivci“ i “europarlamentarci“, “lijeve udruge“, “naprednomisleći“, “nevladine organizacije“, zaključili su da “nije problem u molitvi krunice nego u nakanama“. (Ah?)

Koje su nakane “muške krunice“, koju izvode “prosvjednici“? Sedam nakana: Molitva za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda; za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova; za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu; za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja; za duše u čistilištu; za osobne nakane.

Okupljanje “prosvjednika“ na koljenima i “protuprosvjednika“ na nogama, kako izvještavaju mediji, “prošlo je mirno“.

Hvala Bogu, da je, zaslugom hrvatskih redarstvenika (za sada) sve “prošlo mirno“. Samo se pitamo, kao katolkinje i katolici: Što je “tiha misa“, koju održavaju “protuprosvjednici“, ako nije pljuska po “oba obraza“ moliteljima “muške krunice“.

Stoga, molimo drage “protuprosvjednice“ i poštovane “protuprosvjednike“ da ubuduće svojim “tihim misama“ ne vrijeđaju katoličke svetinje, a neka i dalje (po trgovima i gorama) umjetničare instalacijske  …izme, transavangarde, transgressive, performance, happening, fluxus, live art, body art, bio art, land art, sound art, itd… art culture.

Urednik


Kazalo:

Duhovna misao: Grličanje; Presuda; uvodnik: „Tiha misa“ (urednik);
Govoriti srcem, poruka pape Franje za dan sredstava društvenih komunikacija;
Vijesti iz Crkve u Hrvata i Crkve u svijetu.

Članci:
Ivan Bodrožić, Marija – majka Crkve;
Dinko Aračić, Marijin duhovnik (kardinal Pierre de Bérulle);
Ante Periša, Istina i slabost laži; Ivica Jurić, Usta govore – iz obilja srca;
Kristian Stipanović, Patnja i slava;
Danijela de Micheli Vitturi, Zamjensko majčinstvo;
Stanko Jerčić, Očinji vid; Danica Bartulović, Pravda ili nepravda;
Nedjeljka Andrić-Novinc, U tišini (pjesma).

Likovna kultura:
Ante Branko Periša, Irska Gospa;
Pripovijest: Ante Branko Periša: Ispovijed Zaručnice Veronike (prvi dio);
Pismo dobroga oca Ante, iz Miljokazi na putu svetosti;
Duhovna misao i osmijeh brata Ante.

In memoriam: † Fra Petar Lubina, MARIJIN UREDNIK;
Pošli su pred nama u vječnu domovinu.

Putopis:
Ante Branko Periša, Crkva Pohođenja Marijina u Vukovini (ovitak).