London: Misa za Domovinu u Westminsterskoj katedrali

Nakon gotovo četiri mjeseca u kojima su javna okupljanja na bogoslužjima bila otkazana, u nedjelju 12. srpnja 2020. Hrvatska katolička zajednica u Londonu započela je s redovnim slavljem nedjeljne sv. mise u Westminsterskoj katedrali, svetom srcu Londona, sjedištu kardinala westminsterskog nadbiskupa i metropolita i majci svih katoličkih crkava u Engleskoj i Walesu.

Pozdravljajući okupljene, voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu fra Ljubomir Šimunović, zahvalio je katedralnom kapelanu fr. Johnu Scottu na srdačnoj dobrodošlici. Naglasivši kako se većinu godina svoga postojanja Hrvatska katolička zajednica u Londonu okupljala u nedalekoj crkvi Presvetog Srca, a sada se providonosno do daljnjega seli u Westminstersku katedralu pod zaštitu Predragocjene Krvi Kristove, fra Ljubomir je rekao kako se u središtu katedrale nalazi svijetli, slavni križ, križ Isusa Krista koji je uskrsnuo te kako u danima u kojima jesmo imamo potrebu navještaja Isusa Krista koji vlada s križa, a u čiju pobjedu ulazimo slaveći sv. misu.

Slavlje mise organizirano je u sigurnom okruženju u skladu s državnim i crkvenim smjernicama zaštite od pandemije Covida-19. Tako se do daljnjega izostavlja znak mira, pjevanje, kao i prikupljanje milostinje. Pričest se dijeli na ruku stojeći, a pri čekanju u redu potrebno je održavati propisanu udaljenost od drugih. Prekrivanja lica maskama obvezna su uz udaljenost od 2 metra.  Ujedinjena Kraljevina, nažalost, ima više dnevnih slučajeva oboljelih od koronavirusa nego sve zemlje Europske unije zajedno, što se odražava na život Katoličke crkve.

Hrvatska katolička misija u Londonu tijekom protekla četiri mjeseca preko misijske Facebook stranice https://www.facebook.com/hkmlondon/ organizirala ja prijenos misnog slavlja iz misijske kapelice kao i večernje molitve, a na misijskom Soundcolud računu https://soundcloud.com/hkm-london  objavljivani su audio zapisi nedjeljnih i dnevnih propovijedi.  

Misu za Domovinu u Westminsterskoj katedrali Predragocjene Krvi Kristove u Londonu u nedjelju 19. srpnja 2020. predslavio je fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM London.

Fra Ljubomir je u propovijedi podsjetio kako imamo povijest opečaćenu križem i obilježenu trpljenjem, ranama i traumama. I zato ovdje u srcu Londona pred križem uskrsnulog Isusa molimo za svoju Domovinu. Molimo za mudrost Božju u životima onih koji vode našu Domovinu, ali i mudrost Božju u našem životu. „Molimo da nam Gospodin koji je gospodar povijesti daruje novu svjetliju i sretniju budućnost“, naglasio je fra Ljubomir i zaključio molitvom za ozdravljenje rana hrvatskog naroda.

Slavlju su nazočili hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Nj. E. Igor Pokaz i hrvatski vojni izaslanik brigadir Damir Terzić.

Fra Ljubomir Šimunović