Lovreć: Zavjetni blagdan Gospe Lurdske i blagoslov kipa

Već se tradicionalno na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u Lovreću slavi zavjetni blagdan Gospe Lurdske i Dan Općine. Svečano slavlje ove godine započelo je procesijom kroz centar mjesta nakon koje je upriličeno svečano misno slavlje koje je uz koncelebraciju brojnih svećenika predvođenih župnikom fra Dinkom Bošnjakom predvodio fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i gvardijan Samostana sv. Frane u Imotskom.

U svojoj homiliji fra Zoran je istaknuo da je 5. kolovoza 2022. uistinu veliki dan jer se slavi veliki dan za našu domovinu, blagdan Gospe Snježne, a u Lovreću zavjetni blagdan Gospe Lurdske i postavljanje novoga Gospinog kipa, što se sve može povezati u Nebeskoj Majci. Ona je ta koja nas je u Domovinskom ratu vodila do pobjede, a propovjednik je istaknuo da nema ni pedalj ove zemlje koji od stoljeća sedmog nije natopljen mučeničkom krvlju tolikih branitelja koji su svoj život položili za prijatelje. Naši branitelji nosili su krunicu oko svog vrata i da nije bilo njih i Blažene Djevice Marije, danas ne bi bilo slobode, mira i ne bismo znali tko smo i kome pripadamo. Zato je o ovom blagdanu jako važno osjećati zahvalnost prema braniteljima i Majci Mariji koja je prisutna po krunici. “Draga braćo i sestre, vratimo molitvu krunice! Nismo ni svjesni koliko ta molitva Gospi čini čudesa, a mi smo je zanemarili jer nam se čini duga i dosadna”, istaknuo je predslavitelj i dodao da je itekako jasno da se Gospa ovako može povezati s našim braniteljima. U nastavku homilije fra Zoran je podsjetio na brojna posredovanja Majke Božje u povijesti našeg naroda kada je bilo potrebno braniti i čuvati vjeru te iz nje djelovati, a to se posebno odnosi na one koji su na važnim funkcijama. Važno je Gospu moliti za poštenje jer je sve manje poštenih ljudi, a sve je više onih koji su spremni prodati sve da bi se domogli materijalnog. Čovjeka se veže za riječ do koje se danas jako malo drži, a naša Gospa može nam biti primjer držanja vlastite riječi, povjerenja i vjere u Boga. Gospa je i u teškoćama ostala vjerna i zahvalna Bogu, za razliku od nas koji u takvim trenucima to ne znamo, stoga se upravo u Njoj, Kraljici Hrvata, sve ovo može povezati. “Iako Gospu Lurdsku slavimo 11. veljače, danas se u Lovreću slavi zavjetni blagdan. Sjećam se prve proslave ovog blagdana u vašoj župi, održao se baš kada je Knin oslobođen i to je prst Božji čija je želja da se okupljate i dolazite Gospi”, prisjetio se propovjednik. Na samom kraju svoje homilije referirao se na postavljanje kipa Gospe od Puta i rekao da je to uistinu lijep naslov jer nitko od nas nema ovdje stalnog boravišta, svi smo na putu prema našoj domovini koja je na nebesima i u kojoj nas čekaju Isus Krist i Blažena Djevica Marija. “Evo, neka taj kip Gospe od Puta vas, dragi Lovrećani, i sve one koji prolaze ovuda podsjeća kojim nam je putem ići”, rekao je fra Zoran i svima čestitao ovaj važan blagdan te zaželio da budemo ljudi vjere i poštenja.

Na kraju misnog slavlja, koje je pjesmom uresio mješoviti župni zbor Župe Sv. Duha Lovreć – Opanci ,prisutnima se obratio župnik fra Dinko Bošnjak koji je zahvalio Trojedinom Bogu, a posebno patronu župe Duhu Svetom i Gospi koju se na ovom slavlju posebno častilo. „Današnji dan povijesni je dan za našu župu koji nas puni radošću i ponosom. Kip Gospe od Puta došao je, iza mise će biti blagoslovljen i mi ćemo se Njoj utjecati na svim našim putevima“, rekao je fra Dinko i zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da je Gospin kip napokon u ovoj župi. Posebno se zahvalio akademskom kiparu Krunu Bošnjaku koji je rodnoj župi poklonio svoj autorski rad, Nikici Katiću koji je donirao postolje i financirao radove na koje je postavljen kip, Društvu Lovrećana koji su pokrenuli inicijativu, župljanima i brojnim prijateljima koji su svojim donacijama omogućili postavljanje ovog kipa visokog četiri metra. Župnik se također zahvalio i predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, općinske vlasti te predslavitelju misnog slavlja na nadahnutoj homiliji, ostalim prisutnim svećenicima, na čelu s predstavnikom Splitsko-makarske nadbiskupije don Ratomirom Vukorepom, župnom zboru i svim ostalim vjernicima koji su dostojanstveno sudjelovali u slavlju. Na koncu je zaželio da sve prati zagovor Gospe od Puta. Na samom kraju slavlja novi kip je blagoslovljen te tako ostavljen vjernicima ove župe, ali i svim njihovim gostima na trajno štovanje.

Danijela Musulin