Lučani: Sv. Kata

Na prvu nedjelju došašća 28. studenog 2020. godine, u filijalnoj crkvi sv. Kate u Lučanima koja pripada Župi Gospe Sinjske proslavljena je zaštitnica mjesta i zajednice sv. Katarina Aleksandrijska. Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Blaž Toplak definitor Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, uz koncelebraciju fra Marka Đereka, župnog vikara u Župi Gospe Sinjske.

U prigodnoj propovijedi fra Blaž je govorio o životu i svetosti sv. Katarine Aleksandrijske, mlade i učene djevojke koja je nadahnuta Duhom Svetim branila svoju kršćansku vjeru i na kraju život okončala mučeničkom smrću. Sve nas je pozvao da kao pravi kršćani, unatoč svakodnevnim nedaćama koje nas muče, strpljivo nosimo svoj križ i branimo našu vjeru kao što je to činila sv. Katarina. Da se u traženju mira, uspjeha i sigurnosti držimo Božjih načela: ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega kao samog sebe.

Pred kraj euharistijskog slavlja fra Marko Đerek zahvalio je svima koji su pridonijeli svečanoj proslavi sv. Katarine, a na osobit način zahvalio se ovogodišnjem predsjedatelju misnog slavlja. Zahvalio se i svim vjernicima koji su došli na proslavu u nadi da će sljedeće godine proslava biti kako dolikuje.

Franka Žigo i Ines Bataralo čitale su misna čitanja, a molitvu vjernika predmolila je Ana Smoljo. Misno slavlje uveličano je sviranjem duhovnih skladbi voditeljice zbora Danijele Petričević Banović.

Svečanoj proslavi sv. Katarine prethodila je trodnevna duhovna priprema od 25. do 27. studenog 2020. godine koju je predvodio župni vikar fra Marko Đerek. Zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom i poštivanja epidemioloških mjera, ove godine se nije održala tradicionalna procesija s kipom sv. Katarine.