Marija – 1. 2021.

Marija – 1. 2021. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za siječanj 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Novi početak. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Novi početak

Priča o grčkomu mitskom junaku Sizifu govori kako su ga bogovi osudili da gura tešku kamenu gromadu golim rukama uz brdo. Kad je dospio do vrha, ona mu se izmakne i vrati se natrag. Sutradan ujutro započne iznova, a zatim cijeli dan, znojeći se na sunčevoj žegi, nastavi gromadu gurati do vrha. Kad je uspio, ona mu se opet izmakne iz ruku i otkotrlja u podnožje. I tako je uvijek iznova Sizif započinjao svoje guranje. Kamena gromada bila je njegova sudbina.

Svaka priča zadire u srž života onoga tko ju je smislio i onih kojima je namijenjena. Uvijek je suvremena i nikad ne zastarjeva. Tako nam i priča o Sizifu ima nešto poručiti i može nas potaknuti na razmišljanje. Posebice na početku novog razdoblja, kao i sada nove građanske godine. Na početku svake od njih imali smo puno planova, od kojih su mnogi ostali neostvareni. Pokušavali smo to nadoknaditi, ali nam ni to nije polazilo za rukom. Tako smo na završetku malo koje godine ostali zadovoljni onim što smo postigli. U protekloj nas je pretekla zaraza koronavirusa, koja nam nije dopustila ni normalno živjeti, a kamoli ostvariti određene planove. Događa nam se slično kao i Sizifu: kao da uzalud svaki put ponovno stvaramo odluke i svakog se dana trudimo kako bismo ih proveli u djelo. U nama se tako neprestano bore nezadovoljstvo zbog neuspjeha koje nas obeshrabruje i nada da ćemo ipak uspjeti ako pokušamo iznova. Na to se zapravo dobrano svodi čitav naš život.

Mitski junak Sizif slika je svakoga od nas. Naš život stalna je mijena uspona i padova, pa smo tako zapravo uvijek na početku. Početci su trajno obilježje našega života, bez obzira dokle smo dospjeli. Oni nas očekuju na svim važnijim križištima naših životnih putova. Potiču nas da učinimo ono što dosad nismo uspjeli, pružaju nam novu prigodu da ispravimo što smo loše napravili i omogućuju nam da ne klonemo zbog neuspjeha i padnemo u bezvoljnost. Koliko neuspjesi mogu biti poticaji za novi početak, toliko nam iskustvo može pomoći da ne upadnemo u ponovne pogrješke. Novu godinu započinjemo blagdanom sv. Bogorodice Marije, koja je svijetu donijela Spasitelja i Otkupitelja, a u kojoj su naši stari prepoznali ”Početak boljega svijeta”. Neka ona i nas u novoj godini prati svojim zagovorom kako bismo svaki novi dan provodili ispunjeni pouzdanjem u Božju pomoć i njegov blagoslov, da svako djelo koje s Božjom pomoću započnemo, s njome i dovršimo.

Fra Petar Lubina


Kazalo:

Novi početak (Urednik)……………………. 1
Evo vam znaka (Papa Franjo) ……………… 4
Daj da ljubim kao ti (Sv. Anselmo) ……….  5
Bogoobjaviteljica (I. Bodrožić)……………. 6
Svaki dan (ni)je – Božić? (S. Jerčić) …….   8
Prabaka i praunuka (V. B.) ……………….  11
Ignacijeva „naša Gospa“ (D. Aračić) ……   12
Božićna Blagovijest (A. B. Periša)    ……   14
Dospjeti Isusu po Mariji (M. Sušac)  ……   16
Koga slušati? (D. De Micheli Vitturi)  ……   18
Božićna marka iz Komiže (M. Ivanišević)  20
Veseli Božići (N. Andrić-Novinc) ………..  22
Naušnice (R. T.)         ……….……………  24
Dva Božića (N. Kuzmičić)     …………….  26
Srca gore, evo zore! (S. Dragun) ………..    27
Majka Gospodinova (K. Stipanović) …….  28
Marija – naš putokaz (Kajo)   ……….……  30
Genijalan pedagog (A. I. Rozić) ………….  32