Marija – 1. 2022.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za siječanj 2022. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Gospina uloga. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

U novu građansku godinu ulazimo svetkovinom Svete Bogorodice Marije. Započinjemo ju zazivajući Božji blagoslov i moleći, po zagovoru one po kojoj smo primili začetnika života Krista Gospodina, dar mira za nas, za naše obitelji, za naša mjesta, našu Domovinu i čitav svijet.

Nijedno vrijeme ljudske povijesti nije idealno. Svako sa sobom nosi određene poteškoće, pa tako i ovo naše. Svjedoci smo da su u krizi i tradicionalne kršćanske vrijednosti, kao što su brak i obitelj. Rađanja je sve manje, a i brojni parovi se razilaze. Toliki životi shrvani su od nesigurnosti i razočaranja, neuspjeha i nemoći, zla i grijeha… Uslijed svega toga, one koji su slabi zna zahvatiti potištenost i bezvoljnost. Ponestane im radosti za život, one prve žarke ljubavi, prvotnog zanosa i zadovoljstva, prave sreće. Uzmanjka im hrabrosti za ono što bi moglo ispuniti njihove živote i učiniti ih korisnima, plodnima, radosnima i sretnima. Zato je osjećaj Božje blizine i prisutnosti Majke Isusove od presudne važnosti za život svakoga od nas, posebice za život naših obitelji. Za to imamo najbolje svjedočanstvo u evanđeoskom odlomku o svadbi u Kani Galilejskoj (Iv 2, 1-12), gdje se Majka Isusova obraća svome Sinu da pomogne mladencima koji su u nezgodi. Isusovoj moći, koja nadilazi ljudsku, ona povjerava ljudsku potrebu: „Vina nemaju!“ (Iv 2, 3). U tim riječima prepoznajemo njezinu majčinsku brigu za one koji su u nevolji i njezinu spremnost da pomogne.

Isusova i Marijina prisutnost na svadbi u Kani i ono što su na njoj učinli zapravo su samo slika uloge koju oni imaju u životu svakoga od nas. Isus je došao na zemlju radi nas i našega spasenja. Ne želi da ijedan od nas propadne. Pokazao je koliko mu je stalo do nas, do našega života i naše vječne sudbine. Majka Isusova vjerno je protumačila volju svoga Sina savjetujući slugama neka učine što god im on rekne. Isus ne pretvara jedino vodu u vino, nego ljudsku svadbu u pralik božanske svadbe na kojoj nam Bog daruje puninu dobara, predočenu u obilju vina. Kad su Isus i Marija prisutni u našem životu, poteškoće i krize lakše se podnose i pretvaraju u izobilje života, u pravi doživljaj spasenja. Svojim majčinskim okom bl. Djevica vidi naše potrebe i „zna najbolje sve naše nevolje“ te ih povjerava svome Sinu. A nama poručuje kao i poslužiteljima u Kani: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5). To je njezina uloga u našem životu

Urednik


Kazalo:

Gospina uloga (Urednik) 1
Otvorimo srce Isusovoj dobroti (Papa Franjo) 4
Bogomajčinstvo – model majčinstva (I. Bodrožić) 6
Božičnjački mrazovi (S. Jerčić) 8
Važnost vjere (P. Marin) 11
Pouzdanje kršćana (D. Aračić) 12
Blagoslovac i moliteljica (A. B. Periša) 14
Zdravomarija i krunica (M. Sušac) 16
Mjesto rođenja (D. De Micheli Vitturi) 18
Odobreni novi zazivi Lauretanskih litanija (K. Jolić) 20
Gospa – večernji zvon djetinjstva (D. Zeljko Selak) 22
Otkrivam istinu (R. T.) 24
Puškarnica (N. Kuzmičić) 26
Majka sv. Obitelji (S. Dragun) 27
O stolu i srcu (K. Stipanović) 28
Odgojitelj mladeži (M. Šabić) 32