Marija – 10. 2015.

Objavljen je broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za listopad 2015. “Ne bojmo se!” naslov je uvodnika koji potpisuje urednik fra Petar Lubina.


Ne bojmo se!

Nakon ljeta bogata marijanskim slavljima, pred nama je završni dio godine, u koji ulazimo s određenim strahom. Krizi u kojoj plivamo već godinama, ne nazire se kraja. Sve više mladih i školovanih odlazi u zapadne zemlje tražeći sigurnijeg kruha. Oni na vlasti ponašaju se kao da im nije stalo da se riješi bilo koji problem od presudne važnosti za budućnost naroda i Domovine…

Strah i tjeskoba sastavni su dijelovi ljudskog života s kojima se susrećemo svakog dana. Kao čovjeka, oni nisu mimoišli ni Sina Božjega, što se najbolje vidi za njegove smrtne borbe. Iako se dobiva dojam da i sam Bog u tim trenucima šuti, Isusovo ponašanje najbolji je primjer njegovim sljedbenicima kako se strah prevladava: ”Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” (Lk 22, 42). Sin Božji vjeruje Ocu i drži da mu je i u tim trenucima bliz. Štoviše, uvjeren je da zajedno s njime pati, pa se zato i predaje u njegovu volju. Jednako tako, svaki Isusov istinski sljedbenik vjeruje da se sam Bog uključio u Isusov strah, u njemu ga nastavlja i danas uzimati na sebe da bi i nas oslobodio od svakoga straha. Ako ga svladavamo vjerom, svaki ljudski strah postaje dioništvo u Isusovu križu u kojem Bog preobražava čovjekovu ograničnost, patnju, muku i napuštenost. Nitko nije ponudio sigurnijeg rješenja za svladavanje ljudskog straha i tjeskobe od Isusa: konačna pobjeda života nad smrću u njegovu uskrsnuću. Stoga je od presudne važnosti i za nas u ovom trenutku vratiti se evanđeoskoj vjeri u Isusa koji je u svojoj smrtnoj borbi naizgled bio prepušten samu sebi. Kad su ga učenici susreli kao Uskrsnuloga, uvjerili su se da ”Živi” nije ”među mrtvima” (Lk 24, 5) i shvatili da su istinite riječi koje im je govorio: ”Ja živim, i vi ćete živjeti” (Iv 14, 19). To se dogodilo i s njegovom Majkom, koja je po završetku ovozemaljskog života dušom i tijelom proslavljena u nebeskoj slavi.

Kad se u Nazaretu, na vijest da će postati majkom Sina Božjega, Majka Isusova smela i stala razmišljati, od anđela Gabrijela čula je riječi: ”Ne boj se, Marijo!” (Lk 1, 30). Ona pokazuje i nama danas kako se pobjeđuje svaki strah i tjeskoba, kao i svaka nesigurnost u kojoj se vjernik može naći: vjerom, povjerenjem i pouzdanjem u Boga. Stoga je i prihvatila njegov poziv te mu se, čitavim bićem, stavila na raspolaganje: ”Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!” (Lk 1, 38).

Urednik

Sadržaj

  • Ne bojmo se! (Urednik)
  • Učinimo sve što nam rekne (Papa Franjo)
  • Zagovornica ugrožena društva (I. Bodrožić)
  • Papa koji zbunjuje (S. Jerčić)
  • Trsat zrači (B. Duda)
  • Gospina krunica (M. Parlov)
  • Mala Marija (A. B. Periša)
  • Kristova otajstva i krunica (M. Babić)
  • 50 godina uz Gospu od Zdravlja (D. De Micheli Vitturi)
  • Franjevci trećoredci pod okriljem bl. Djevice Marije (V. Blekić)