Marija – 11. 2015.

Objavljen je broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za studeni 2015. “Obitelj – put Crkve” naslov je uvodnika koji potpisuje urednik fra Petar Lubina.


Obitelj – put Crkve

U posljednje vrijeme u središtu je pozornosti obitelj. O njoj je prošle godine održana izvanredna Biskupska sinoda, ove godine redovna, a ona je tema i ovogodišnjega natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Budući da postoji raskorak između crkvenog učenja i onoga što većina vjernika živi, Sinoda je imala svrhu potvrditi i ojačati dostojanstvo braka i obitelji te iznaći konkretna rješenja kako postupati s onima koji ne žive u skladu s moralnim naukom Crkve. Kao pastoralac, papa Franjo želio je da približi ta dva stava, a ne da mijenja crkveni nauk, na što se mislilo kad se govorilo o revolucionarnim promjenama pod pritiskom medija.

Obitelj je osnovna stanica ljudskoga društva. Čovjek u njoj dolazi na svijet, raste i dozrijeva, a u njezinu krugu završava i svoj ovozemaljski put. Kao što je Ivan Pavao II. ustvrdio da je „čovjek put Crkve“, možemo reći da je ”put Crkve” i obitelj kao prirodno mjesto svakog čovjeka. Svjesna toga, Crkva se trudi pratiti obitelj i pomoći joj u odlukama i životnim izazovima. Raspravljajući tako o rastavljenima i ponovno civilno vjenčanima, Sinoda je primijetila da je u pitanju ispravnost primjene Isusovih riječi o nerazrješivosti braka. Tijekom povijesti, crkveni nauk o braku razvijao se i produbljivao. I danas mladim parovima Crkva želi pomoći u sazrijevanju na putu do sakramentalnog braka, pa promiče osobno dušobrižništvo koje uključuje normativnost nauka i ljudsku osobnost, odgoj savjesti i jačanje odgovornosti. Teme braka, obitelji i spolnosti kojima se Sinoda bavila, s kršćanskog zrenika nisu čisto privatna stvar. Tko želi uistinu biti kršćanin, svoju vjeru mora pokazivati na svim, pa i na najintimnijim životnim područjima. Zato Crkva ima pravo i dužnost pružati etičke smjernice i za privatni život. Stoga Papa upozorava kako se zbog prevelika bavljenja moralnim pitanjima ne smije zanemariti navještaj vjere. Milosrđe se i istina, naime, ne isključuju, nego nadopunjuju. Bog je ljubav, pa su pravednost i milosrđe u njemu sjedinjeni u jedno. Božja pravednost zapravo je njegovo milosrđe kojim nas opravdava.

Živeći u obitelji, Majka Gospodinova upoznala je izazove s kojima se suočava svaka obiteljska zajednica. Neka njezina majčina nježnost, kojom je u svoje krilo prihvatila Isusa, prati naše obitelji, a njezina ih odvažnost pod križem podržava u teškim trenutcima i odlukama.

Urednik

Sadržaj

 • Obitelj – put Crkve (Urednik)
 • Tko ljubi – služi (papa Franjo)
 • Milosrdna ozdraviteljica (I. Bodrožić)
 • Svi na popravni (S. Jerčić)
 • Pred Gospom (P. Marin)
 • Marija sva sveta (M. Pavlov)
 • Prikaz Marijine smrti (A. B. Periša)
 • Utjeha nade i pokojnici (M. Babić)
 • Gospa od Zdravlja (D. De micheli Vitturi)
 • Bl. Djevica Marija u duhovnosti Manje braće franjevaca (K. Jolić)
 • Radost zbog pripadnosti Bogu (K. Jolić)
 • Daj meni (R. T.)