Marija – 11. 2020.

Marija – 11. 2020. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za studeni 2020. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Kamo idemo. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

Kamo idemo?

Nekoć je film ”Quo vadis” oduševio cijeli svijet veličanstvenim slikama starog Rima, sjajem i moću nekadašnje carske prijestolnice. Bila je to priča o apostolu Petru, koji je u Rim prispio kao navjestitelj Radosne vijesti. Iako je ondje namjeravao ostati do smrti, htio je pobjeći caru koji je svojom moću i lažima u smrt predavao Isusove sljedbenike. Dok je u strahu od takve sudbine bježao iz Rima, u susret mu je došao Isus s pitanjem: ”Kamo ideš, Petre?” Toliko je to apostola dirnulo da se vratio i ondje život položio za kršćansku vjeru.

Te dojmljive slike o sjaju i propasti starog Rima kao i straha pred ”virusom” mladog kršćanstva koje se širilo, podsjećaju na vrijeme koje upravo proživljavamo. Stanje u kojem se nalazimo, teško je shvatiti i još se teže s njime pomiriti. Čini se da smo na početku sasvim novoga doba, koje traži svoj gospodarski i društveni temelj i sustav. Nalazimo se pred korjenitim zaokretom, puno jačim od onoga koji su doživjeli toliki uslijed zaraze koronavirusa. Mali nevidljivi virus ne prestaje izazivati promjene na zdravstvenom, gospodarskom i duševnom području. Riječ je o više negoli o nekoj neshvatljivoj golemoj socijalno-ekonomskoj i ekološkoj krizi. To je ujedno i kriza temeljnih vrjednota, na kojima je zasnovan zajednički život našega društva. Istina i stvarnost kao njegovi temelji i mjerilo potpuno su potkopani i često bivaju preokrenuti u lakrdiju. Vlastodršci i moćnici nadmoću medija i virtualnog svijeta sve više potiskuju i poriču njihovu vrijednost te ih zamagljuju izmišljotinama. Odbacuju tako naše vrjednote i u svoje kalupe stavljaju naše misli. Čine sve to da svijet i život ne možemo više vidjeti kakvi jesu, nego onakvima kako nam ih oni predstavljaju u skladu sa svojim interesom.

Isus i nas danas pita: Kamo ideš? Kamo sve ovo vodi? Imamo li odgovor? Vidimo li izlaz iz slijepe ulice? Na koga se sigurno možemo osloniti, tko je hrid i uporište našega života? Treba nam netko tko je izvan i iznad svake krize i koji nam može i zna pokazati pravi put. Nije li to jedino Bog koji nam je bliži negoli mi samima sebi, kojega susrećemo u vjeri i molitvi i od kojega nam dolazi svaki dobar dar?! Nije li to naša nebeska Majka koja nas prati iz nebeske slave, štiti nas i zagovara?! Zabrinuta za naše duševno i tjelesno zdravlje kao i za spasenje, upućuje nas na svoga Sina i preporučuje da činimo sve što god nam on rekne (usp. Iv 2, 5).

UREDNIK

Kazalo:

Kamo idemo? (Urednik)      ……………..  321
Obitelj kao poslanje (Papa Franjo)   … 324
Zdravo, o Zdrava! (I. Bodrožić)   ……     326
Uz Dušni dan (S. Jerčić)      ……………….  328
Srebrna krunica (P. Marin)    ……………. 331
Mikrokozmos Crkve (D. Aračić)      …… 332
Stablo života (A. B. Periša)   ………………. 334
Cilj duhovnog života (M. Sušac)   ……    336
Zdravlje duše i tijela (D. De Micheli Vitturi)  …         338
70 godina od proglašenja dogme Marijina uznesenja (M. Ardinić) 340
Bila je uzdanica i oslonac (N. Andrić Nevinc)    342
Molitva (R. T.)  ……………………………..       344
Zagrljaj (N. Kuzmičić)      ………………     346
Stvoreni za uživanje (K. Stipanović)… 348
Marija – putokaz (Kajo)     ………………    350
Bolesne liječite! (S. Dragun)……………… 352