Marija – 11. 2021.

Marija – 11. 2021.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za studeni 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Uzor, ali i izazov. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

U mjesec studeni uvodi nas blagdan Svih svetih, kojim se spominjemo brojnih vjernika koji su nekoć živjeli na ovoj zemlji kao i mi, a istaknuli su se zalaganjem za bolji i čovječniji svijet nasljedujući Isusa te tako junački posvjedočili svoju vjeru. Iako nisu službeno proglašeni svetima, vjerujemo da su u nebeskoj slavi.

Apostol veli da je ”domovina naša na nebesima” (Fil 3, 20). Stoga je među Isusovim sljedbenicima od početka vladalo uvjerenje da su oni na ovom svijetu samo „pridošlice i putnici“ (1 Pt 2,11). Iako su u njemu živjeli i radili, bili su svjesni da njihovo nije prilagođivati se njegovim mjerilima. U tom ih je smislu poticao i sv. Pavao: „Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno“ (Rm 12, 2). Tako ranokršćanski spis tvrdi da je ova zemlja za kršćane i domovina, ali i tuđina. Unatoč svemu tome, svjedoci smo kako duh ovoga svijeta danas sve više prodire među nas te nas, htjeli mi to ili ne, malo-pomalo osvaja i među nama duboko pruža svoje korijenje. Tome na različite načine dobrano doprinose i sredstva društvenog priopćivanja. Pod izlikom suvremenosti i normalnosti, nude nam svoje nadomjestke sumnjiva podrijetla i upitna sadržaja. Tako zatiru već prokušane općeljudske i kršćanske vrijednosti, koje su nas kao narod kroz povijest održale. Našim osjetilima njihove ponude veoma su zamamne, pa ih najčešće bez razmišljanja i prihvaćamo, osobito mlađi naraštaj. Kad ih usvojimo, opravdavamo se kako ”danas tako svi rade” pa nam se zapravo nema što prigovarati. Kao da će ti drugi na kraju našega života umjesto nas doći pred Boga i za nas odgovarati! Tuđe zlo, naime, ne opravdava naše zlo! Ako je netko učinio nešto takvo, ne znači da je to i nama dopušteno. Jer, na kraju će svatko od nas odgovarati za sebe, za svoje misli, riječi, djela i propuste.

Odgovor na pitanje zašto smo na svijetu u nekadašnjem katekizmu glasio je: da Boga upoznamo, uzljubimo i na kraju da se tako spasimo. Dakle, konačni cilj kršćanskog života je prispjeti u nebesku slavu. Za to nam Bog u životu svetaca pruža primjer, a u njihovu zagovoru pomoć. Oni nam svjedoče kako je i danas Bogu moguće ostati vjeran te se othrvati svakom zlu, usprkos kušnjama i nevoljama na koje nailazimo. Stoga su nam, s Majkom Isusovom na čelu, oni ne samo uzor i putokaz nego i izazov.

Urednik


Kazalo:

Uzor, ali i izazov (Urednik) 321
Moliti u zajedništvu s Marijom (Papa Franjo) 324
Kovčeg saveza ulazi u Hram (I. Bodrožić) 326
Još o sprovodima (S. Jerčić) 328
Ispunjena želja (Edita) 331
Neusporediva Djevica (D. Aračić) 332
Gospa od Čistilišta (A. B. Periša) 334
Lančić – treća izvanjska vježba (M. Sušac) 336
Moramo li izumrijeti? (D. De Micheli Vitturi) 338
Uspomeni majke svoje (J. Franulić) 340
Vjera joj je jedini lijek (N. Andrić Novinc) 342
Je li tako (R. T.) 344
Ljudi iza inicijala (N. Kuzmičić) 346
Gospin program obnove i ozdravljenja (S. Dragun) 347
Ljubav nema granica (K. Stipanović) 348
Po križevima do rajskih dvora (Kajo) 350
Mučenik ljubavi (A. I. Rozić) 352