Marija – 12. 2016.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za prosinac 2016. Bez milosrđa – nemoguće” naslov je uvodnika koji potpisuje urednik fra Petar Lubina.


Bez milosrđa – nemoguće

Iako je Godina milosrđa završila, milosrđe Božje je vječno. Izvanredni jubilej milosrđa htio je i nas potaknuti da nam ”nadolazeće godine budu prožete milosrđem, da bismo išli ususret svakoj osobi, noseći Božju dobrotu i nježnost” (Lice milosrđa, 5).

Život bez milosrđa je nezamisliv, a milosrđa bez žrtve nema. Međutim, bez žrtve nema ni ljudskog života na zemlji. Bog, naime, ni svoga Jedinorođenca nije poštedio žrtve križa, pa neće ni nas. Uz sitne radosti, i naš je život tako protkan tjeskobama, bolima i patnjama. Stoga se moramo pomiriti s činjenicom da oko nas žive drugi ljudi koji su, kao i mi, potrebni milosrđa. Poput nas, i oni priželjkuju biti više voljeni negoli prezreni, prihvaćeni negoli odbačeni, poštovani negoli omalovažavani, hvaljeni negoli kuđeni… Drago im je čuti lijepu riječ, vidjeti vedar pogled, osjetiti ljubav i prihvaćenost, naići na osmijeh… I nakon Godine milosrđa nastavljamo živjeti u istoj sredini u kojoj smo i dosad živjeli, s istim ljudima među kojima smo se i dosad kretali. Da nas Bog na tom mjestu nije htio, ne bi nas ni postavio! Život može biti jednostavan i lijep, ali ga mi nerijetko jedni drugima otežavamo. On se doduše sastoji od sitnica, koje uslijed različitih okolnosti znaju prerasti u danosti od presudne važnosti za zadovoljstvo. Bez milosrđa, one su nesavladive. Dok nas zlatno pravilo za život uči da drugima činimo ono što bismo željeli da oni čine nama (usp. Mt 7, 12), Apostol nam savjetuje kako drugima iskazivati milosrđe: ”Ako se tko i zatekne u kakvu prijestupu, vi, duhovni, takva ispravljajte u duhu blagosti… Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov! Jer misli li tko da jest štogod, a nije ništa, sam sebe vara. Svatko neka ispita sam svoje djelo pa će onda u samom sebi imati čime se dičiti, a ne u usporedbi s drugim. Ta svatko će nositi svoj teret” (Gal 6, 1-5).

Bog je veći od našega srca. Njegovo milosrđe nikad nas ne napušta. Krist Isus, koji je kao dijete u božićnoj noći došao među nas, postao je vidljivo milosrđe Boga nevidljivoga. Majka Milosrđa, koja nam ga je rodila, na poseban način iskusila je Božje milosrđe te naučila kako ga postići i drugima iskazivati. Ona se svojom majčinskom ljubavlju za sve nas brine i nad nama bdije. Gospodinovo Rođenje neka nam donese istinsko preobraženje, unutarnje svjetlo koje nas ima snagu ojačati i pravo usmjeriti.

U R E D N I K