Marija – 12. 2019.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za prosinac 2019. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Pralik sklada. Uvodnik prenosimo u cijelosti:


Pralik sklada

Ugledni profesor na Oxfordu, anglikanski svećenik i nekadašnji protivnik Katoličke Crkve, engleski kardinal John Henry Newman (†1890.), proglašen je nedavno njezinim svetcem. Kakva li obrata!? Rođen u uglednoj anglikanskoj obitelji, oduševljava se za znanost i osniva pokret za obnovu Anglikanske Crkve. Proučavajući crkvene oce, prigrljuje katoličku vjeru. Iako nije biskup, papa Leon XIII. imenuje ga g. 1879. kardinalom.

Čitavog života Newman traga za Bogom i istinom. Učen bogoslovac, naglašava važnost odgoja ljudske savjesti, koja je za njega glas Božji. Akademik i književnik, ostavlja spise u 40 svezaka u kojima, ”dok dira srce, prosvjetljuje misao“. Među mnoštvom njegovih misli, ističe se poziv kršćaninu na pouzdanje u Boga i samoga sebe. Nasuprot osjećaju manje vrijednosti i nastojanju za samodokazivanjem, on preporučuje: ”Opusti se pun pouzdanja!“ Ta preporuka počiva na planu koji Bog ima sa svakim od nas, da sudjelujemo u njegovu djelu stvaranja. Stoga, ako se pouzdajemo u Krista koji je gospodar povijesti, nema razloga zdvajati u vrijednost povijesti – osobne, zajedničke ili narodne.

Majku Gospodinovu kardinal Newman veoma časti. Drži ju moćnom zagovornicom i uzorom vjere. Rado moli i svima preporučuje njezinu krunicu, osobito onima koji su na putu obraćenja. U istini Marijina bezgrješnog začeća, koje proglašenje dogmom Newman osobno doživljava, susrećemo Nazaretsku Djevicu koja se Bogu povjerava i postiže nutarnji sklad u osobnom životu, u zajedništvu s Bogom i s drugima. Bog ju izabire i pripravlja kako bi bila dostojna majka njegovu Sinu i sudjelovala u djelu otkupljenja. U jedinstvu s Bogom ostvaruje nutarnji sklad i postaje pralikom savršena susreta između Stvoritelja i njegova stvorenja. Božjim darom ostvaruje pradavnu nadu čovječanstva i postiže izvorni sklad koji postoji prije čovjekova pada. Budući da pripada svijetu izvorne nevinosti i sklada, s njome započinje novo čovječanstvo usmjereno prema nebu, otvoreno drugima te solidarno s prirodom i svijetom. Kao što je Newmanu, i nama je uzor kako postići nutarnji sklad između želja i stvarnosti, nevoljâ svijeta i Božje utjehe (usp. Rm 5, 3). A blagdan nje kao Bezgrješne, koji poput svjetionika obasjava vrijeme došašća, i nama je poticaj da pouzdano iščekujemo Gospodina koji nas svojim dolaskom ispunja radošću, a u naš nemirni život unosi sklad i mir.

U R E D N I K