Marija – 12. 2021.

Marija – 12. 2021.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za prosinac 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Radosno čekati. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

S ovim brojem našeg lista ulazimo u došašće, vrijeme priprave na blagdan Božića. Dok slavimo Isusov prvi dolazak u ljudskom tijelu, iščekujemo ujedno njegov drugi dolazak na svršetku vremena. Stoga se došašće ističe kao vrijeme budna i nadasve radosna iščekivanja.
Ove godine našu budnost i radost iščekivanja Božića zasjenjuje oblak opće zaraze koji nas straši i uznemiruje. S krizom koja je zahvatila čitav svijet, zaraza je pokazala kako mnogo toga u našem svijetu nije onako kako bi trebalo biti. Čovjeku, koji je bio uvjeren da je gospodar svega i gotovo svemoguć, otkrila je da je krhak, nemoćan i ranjiv. Odgovorni nas uvjeravaju da je cijepljenje jedini pravi put za izlazak iz stanja u kojem smo se našli. Pritom koriste medije, koji su u službi vlasti, a ne dopuštaju da se čuje i druga strana. Na djelu je cenzura i blokiranje drukčijeg mišljenja, a neke skrivene sile jedine su mjerodavne reći što je istina. Manipuliraju i nama i istinom te među nama siju paniku i strah. Prisiljavaju nas na cijepljenje i prijete otkazom s posla te uskraćivanjem zdravstvene zaštite, čime ugrožavaju temeljna ljudska prava i slobode. Umjesto da nas ujedine u borbi protiv zarazne bolesti koja se još uvijek širi, u društvu stvaraju razdor i podjele, izazivaju nesuglasice i sukobe, prozivanja i osude… Uslijed svega toga mnogi su zbunjeni, a brojni trpe tjelesno, moralno i duhovno. Stoga naši biskupi upozoravaju da sve mjere za sprječavanje zaraze trebaju biti bez prisile i uvjetovanja u odnosu na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu.
Nasuprot stanju u kojem smo se zatekli, vrijeme budna i radosna iščekivanja priprave za blagdan Rođenja Gospodnjega podsjeća nas na blagost Božje prisutnosti koja je izvor dobrote i svake sigurnosti. Došašće nam tako pruža prigodu da sebi posvijestimo kako je Bog jedina prava vrjednota u našem životu i da je život svakoga od nas u Božjim očima dragocjen. Otvara nam srce za ono što je uistinu važno, a to je pouzdanje u Božju milosrdnu ljubav i njegova obećanja. Potiče nas da se više povežemo jedni s drugima, a nadasve s Bogom, i njemu se povjerimo. Svojim „Neka mi bude po riječi tvojoj“ (Lk 1, 38), Nazaretska Djevica povjerovala je da će se ostvariti ono što je Bog obećao. U njezinu pristanku na Božju ponudu već naziremo svjetlo koje dolazi od Božje blizine, pa nam je ona najljepši uzor budna i radosna iščekivanja Božića.

Urednik


Kazalo:

Radosno čekati (Urednik) 361
Josipovo iskustvo (Papa Franjo) 364
Neranjiva peta Bezgrješne Djevice (I. Bodrožić) 366
Zagađivači svemira (S. Jerčić) 368
Tko si ti, Marijo? (A. Lešić) 371
Marijin lik (D. Aračić) 372
Adventica (A. B. Periša) 374
Četvrta i peta vježba (M. Sušac) 376
Znamo li se zaustaviti? (D. De Micheli Vitturi) 378
Dolazak koji zove na budnost i spremnost (M. Ardinić) 380
Pisani spomenik Gospi Sinjskoj (P. Lubina) 382
Otac (R. T.) 384
Tišina (N. Kuzmičić) 386
Čisti u nečistu (S. Dragun) 387
Sobri estote (K. Stipanović) 388
Čekati Božić s Marijom (Kajo) 390
Gospin poslušnik (A. I. Rozić) 392