Marija – 2. 2021.

Marija – 2. 2021. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za veljaču 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Životni teret. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Životni teret

Poznata je pobožna priča o Kristoforu, čovjeku divovske snage i rasta. Posao mu je bio prenositi putnike s jedne obale rijeke na drugu. Jednom mu dođe neki dječačić da i njega prenese. Što su dublje ulazili u vodu, bivao mu je teži. Kristofor se pobojao da će se s njime utopiti. Kad je stigao na drugu obalu, sav izmoren reče mu: „Bio si mi tako težak kao da sam sav svijet na sebi nosio.“ Dječačić mu odgovori: „Ne čudi se! Na svojim leđima ne samo da si nosio sav svijet, nego i onoga koji ga je stvorio. Ja sam Krist, tvoj kralj, kojemu ovdje služiš.“

Nadali smo se svakog dana da će zaraza koronavirusa prestati. Međutim, ona ne samo da ne prestaje harati i odnositi živote nego su nam došle i druge nevolje: potres je pogodio najprije zagrebačko područje, a onda i Banovinu! Odnio je nekoliko života, ostavio mnoge bez krova nad glavom, a srušio i brojne crkve. Pred svim tim osjećamo se nemoćni i pitamo se: Zašto? Patnju nitko ne voli. Ona je teret koji teško podnosimo, a još teže prihvaćamo kao sastavni dio života. Da bismo to mogli, nuždan nam je dug put u zajedništvu s Isusom. ”Kad vam otmu sve ostat će vam dvije ruke: sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači” (bl. A. Stepinac). Izvor naše nade je u vjeri i molitvi, a molitva je snaga i u trenutcima patnje.

Dok je svaki dan prenosio putnike, Kristofor nije imao poteškoća. Međutim, kad je u dječačiću susreo Isusa, njegov se životni stav promijenio. Ne događa li se, možda, slično i nama?! Zaraza nam je postala svagdanji teret i u njoj ne zamjećujemo poziv na zauzimanje vjerničkog stava prema patnji i nevolji. Nisu li i potresi teret koji nas potiče da kao vjernici progledamo i prepoznamo blizinu Božju i njegovo djelovanje u trenutcima boli i patnje, koji su sastavni dio našega života?! Kristoforovo iskustvo potvrđuje da poteškoće i boli nikad nisu uzaludne. One su zapravo znakovi vremena koji nas želi osvijestiti u vjeri i ojačati u nadi da se s Božjom pomoću sve može okrenuti na dobro. Podnošenjem patnje, tijesno se povezujemo s Kristom i njegovim križem. Ako se i u tim trenutcima prepuštamo u Božje ruke, znak je da smo na dobru putu vjere, nade i ljubavi. Kao što je postojano stajala pod križem svoga Sina, Majka Isusova i u ovim je trenutcima s nama kao majka, koja je uvijek na raspolaganju svojoj djeci. Molimo ju da na nas svrne svoj blagi pogled te nas uvjeri da nas i u ovim poteškoćama ljubi Bog, koji nas nikad ne napušta!

fra Petar Lubina


Kazalo:

Životni teret (Urednik)           41
Četiri uzora (Papa Franjo)     44
Marija i Zakon Gospodnji (I. Bodrožić)        46
Veliki prasak!? Čega? (S. Jerčić)      48
Posuda najfinijeg zlata (D. Aračić)    52
Živi plamen (A. B. Periša)     54
Put do Isusa po Mariji (M. Sušac)     56
Cijepljeni za život (D. De Micheli Vitturi)   58
Doživljaj Lurda pjesnikinje č. s. Marije od Presvetog Srca (H. Mihanovinić Salopek) 60
Ispunjenje života (N. Andrić Novinc)           62
Živi Isus (R. T.)          64
Dječja kolica (N. Kuzmičić)  66
Gori poput svijeće za Krista! (S. Dragun)     67
Daj što imaš (K. Stipanović)  68
Pobožnik Gospe Žalosne (I. A. Rozić)          72