Marija – 4. 2021.

Marija – 4. 2021. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za travanj 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Ne gubimo nadu. Uvodnik donosimo u cijelosti:

U svojoj knjizi memoara ”Tihi izgon”, naše gore list Joe Talaich opisuje svoje doživljaje u izbjeglištvu za II. svjetskog rata. Nakon što je već kao dijete bio odvojen od roditelja, proveo je sedam godina u izbjegličkim logorima, od toga pet u egipatskom El Shattu. U sjećanje su mu se duboko usjekli neljudski uvjeti života u Sinajskoj pustinji, neprijateljski okoliš pun bijede, bez ikakva života, drveća, trave, ptica, obavijen mrtvom tišinom i pod vrućim suncem… I zaključuje: ”Naši životi su pripadali drugima. Ali ne i naša nada.” Ona ga je, naime, dovela do Kalifornije gdje s obitelju i danas zadovoljan živi.

Već više od godine sićušni koronavirus ometa cjelokupan život i rad na čitavoj kugli zemaljskoj. Uvukao se u sve životne pore i doveo cijelu društvenu zajednicu u veliku neizvjesnost. Čovjeka je paralizirao, udaljio ga od drugih i prisilio da drukčije misli, radi i ponaša se. Ljudski rod uvalio je pritom u višestruku krizu: gospodarsku i financijsku, duhovnu i društvenu. Tolikima je ugrozio osobnu stabilnost i cjelovitost, kako tjelesnu tako i psihičku. Čitav svijet kao da je pretvorio u veliki logor, a sve to kao da je odnekud dirigirano i ne nazire mu se kraja. Tako same vijesti svakoga Božjeg dana, koje započinju donošenjem podataka koliko je novih zaraženih, koliki su od njih preminuli i koliki se liječe u bolnicama mnoge ispunjaju strahom. Pogađaju osobito one koji spadaju u tzv. rizičnu skupinu do te mjere da se zbog svega toga ne usuđuju ni van izići. A u takvim uvjetima među četiri zida po čitave dane, da i ne govorim mjesecima, teško je ostati zdrav i normalan. Iako će sve ovo što se događa ostaviti traga na tjelesnom i duševnom zdravlju mnogih, ne smijemo se predati ni gubiti nadu.

Kojim nam je putem ići, pokazuje J. Talaich: Isusovim, putem vjere u Boga i ljubavi prema bližnjemu. On je to naučio i ponio u život iz roditeljske kuće: kao što se po muci i križu stiže do slave uskrsnuća, tako se vjerom i nadom dolazi do uspjeha. Nevolja će u životu uvijek biti, ali i u njima treba očuvati mir duha i nadu. Jer Bog nas ni u njima ne napušta, nego nam u nedokučivoj tajni svoje ljubavi nudi svoju pomoć i zaštitu. Tome je najbolji svjedok Majka Isusova, koja je, unatoč kušnjama, čvrstom vjerom i nepokolebljivom nadom prianjala uz Božje planove. Njezin primjer potiče i nas da, uza sve životne nevolje, ne gubimo nadu u Božju pomoć i bolje sutra.

Urednik


Kazalo:
Ne gubimo nadu (Urednik) 121
Učiteljica pod križem (Papa Franjo) 124
Čistijoj od sunčeva sjaja (E. Sirac) 125
Svjedok uskrsnuća (I. Bodrožić) 126
Susresti Uskrsnuloga (S. Jerčić) 128
Ozdravljenje (N. Andrić-Nevinc) 131
Veličina u neznatnosti (D. Aračić) 132
Blagoslovna čaša (A. B. Periša) 134
Mariji se prepustiti (M. Sušac) 136
Je li očišćen naš hram? (D. De Micheli Vitturi) 138
“Ženo, evo ti sina!” (M. Ardinić) 140
Marijina legionarka šezdeset godina (A. Penić) 142
Misa svaki dan (R. T.) 144
Kroza zatvorena vrata (N. Kuzmičić) 146
Na trnovitu putu (D. Bartulović) 147
S Marijom na putu mudrosti (S. Dragun) 148
Isusova Krunica 3 (Kajo) 150
Vidjelica iz Lurda (I. A. Rozić) 152