Marija – 5. 2017.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za svibanj 2017. “Jubilej kao poziv” naslov je uvodnika koji potpisuje urednik fra Petar Lubina.


Jubilej kao poziv

Ove godine navršava se 100 godina od Gospinih ukazanja u Irijskoj dolini kraj Fatime u Portugalu troma pastirićima, Franji i sestri mu Hijacinti Marto te njihovoj rodici Luciji dos Santos. Na tom mjestu nastalo je poznato Gospino svetište, jedno od najvećih i najposjećenijih u katoličkom svijetu, koje se za jubilej svoje stoIjetnice pripravljalo sedam godina. Produbljivalo je pritom najvažnije teme iz poruka koje je Gospa odanle uputila Crkvi i svijetu preko vidjelaca te ih predlagalo svojim hodočasnicima za njihovo geslo i razmatranje. Fatimske poruke i danas su važne, pa u fatimsko svetište bez prestanka teku rijeke hodočasnika iz čitavoga svijeta i u njemu se obnavljaju u vjeri.

S križa na Kalvariji Isus nam u ”ljubljenom učeniku“ daje svoju majku da bude i naša duhovna majka. Nakon uznesenja u nebesku slavu, gdje živi s Bogom, ona se materinskom ljubavlju brine za nas koji se nalazimo u pogiblima i tjeskobama koje sa sobom nosi svagdanji život (usp. Svjetlo naroda, 62). Okuplja nas po svojim svetištima i, kao dobra Majka, upućuje nas na svoga Sina koji nas vodi Bogu. Ponavlja nam kao nekoć poslužiteljima na svadbi u Kani: “Učinite sve što vam rekne!” (Iv 2, 5). Tako i u Fatimi preko vidjelaca poziva Crkvu i svijet na molitvu i pokoru, na obraćenje i mir, a čovječanstvo upozorava na korijene nemira i jedini pravi put do mira. Sve što je u šest ukazanja od 13. svibnja do 13. listopada 1917. rekla i pokazala, upućuje na Isusov evanđeoski navještaj i poziv. Oni su suvremeni u svakom vremenu i svakom čovjeku, a svojim porukama o potrebi molitve i pokore, mira i obraćenja Majka Isusova i danas je u službi Božjeg djela spasenja u povijesti.

I stotinu godina nakon fatimskih ukazanja te Gospine poruke suvremene su i važne. One nas nadahnjuju za život u skladu s evanđeljem i vode u središte kršćanske vjere: Bog nas je stvorio iz ljubavi i stupio s nama u spasenjsko zajedništvo. Uslijed svega što proživljavamo, a osobito glede budućnosti, fatimski jubilej poziv je da se nad Gospinim porukama iz Fatime ozbiljno zamislimo, shvatimo ih i prihvatimo trudeći ih se provoditi u život osobno, u svojim obiteljima, po župnim zajednicama te u čitavomu hrvatskom narodu, kako bismo uistinu živjeli svoju kršćansku i marijansku pripadnost. Neka nas u tomu svojim zagovorom prati i pomogne ”Odvjetnica Hrvatske, najvjernija Majka”, naša Gospa.

NASLOVNA SLIKA: Kip Gospe Fastimske u procesiji u Fatimi

**************

Gospa Fatimska

Fatima je gradić u Portugalu, poznat po ukazanjima bi. Djevice Marije od 13. svibnja do 13. listopada 1917. desetogodišnjoj Luciji dos Santos i njezinim rođacima, bratu i sestri, devetogodišnjem Franji i sedmogodišnjoj Hijacinti Marto. Danas je to jedno od najvećih Gospinih svetišta na svijetu.

U šestom fatimskom ukazanju Gospa je izrazila želju da joj se, na mjestu ukazanja, sagradi kapela, što je g. 1919. i učinjeno. Za nju je, prema opisu vidjelaca, kip izradio J. Ferreira Tedima. Predstavlja Gospu na oblaku, u dugoj haljini i bijelu plastu, a u sklopljenim rukama ima bijelu krunicu. Budući da nije bio siguran, svake večeri iz kapele bi ga nekamo sklanjali. Podmetnuta bomba raznijela je 6. ožujka 1922. kapelu, ali u njoj nije bilo kipa. a bomba ispod česmina nije eksplodirala. Na to mjesto okupile su se 13. svibnja 1922. tisuće hodočasnika i dale Bogu zadovoljštinu za grješno djelo, a domalo je sagrađena nova kapela.

Uvjerivši se da su fatimska ukazanja djelo Božje, biskup J. Correira da Silva otkupljuje g. 1920. čitav prostor i daje ga urediti, a za ispitivanje ukazanja ustanovljuje i posebno povjerenstvo. Nakon završetka istrage, 1.3. listopada 1930. pred više od 100.000 hodočasnika pročitana je biskupova poslanica kojom priznaje vjerodostojnost fatimskih ukazanja i odobrava štovanje Gospe Fatimske. Godinu kasnije upriličeno je zahvalno hodočašće cijelog Portugala.

Nedaleko od kapele diže se veličanstvena crkva (70,50 x 37 m) s 14 pobočnih kapela, najveća crkvu u Portugalu, s 15 oltara otajstava krunice. Temeljni kamen za nju postavljen je 13. svibnja 1928., a prema nacrtu nizozemskog graditelja G. van Kriechena dovršena je i 14. svibnja 1953. posvećena. Pio XII. udijelio joj je g. 1953. naslov bazilike, a kraj apside u njoj su grobovi fatimskih vidjelaca. Uz baziliku su skloništa za bolesne hodočasnike, domovi za duhovne vježbe i prostorije za potrebe svetišta. Kad su g. 1921. počeli kopati cisternu za kišnicu. u mlazu vode koji je izbio prepoznato je Gospino čudo. Ta se voda skuplja za hodočasničke potrebe. Ispred bazilike Kraljice sv. Krunice veliki je. 800 m dug trg. Na njegovu ulazu prostrana je okrugla crkva Presv. Trojstva, promjera 125 m, četvrta po veličini na svijetu. Započeta je g. 2004. prema nacrtu grčkog graditelja A. Tombazisa, a nakon završetka posvetio ju je 12. listopada 2007. kardinal T. Bertone. Poleđinu njezina oltara resi 500 m četvornih prostran mozaik o. M. Rupnika i njegove ekipe, a ispred crkve je 34 m visok kip Krista, djelo irske kiparice K. Green. Teško je naći mjesto u kojem bi se vidjeli tako divni prizori vjere i ljubavi kao u fatimskom svetištu. Brojni na koljenima obilaze oko Gospine kapele i trgom ispred Gospine bazilike. Obavljaju svoje zavjete, zahvaljuju, preporučuju se, mole… Dirljiva večernja procesija privuče sve namjernike.

**************

SADRŽAJ

 • Jubilej kao poziv (Urednik)
 • S riječi na djelo (Papa Franjo)
 • Rođeni po Mariji (I. Bodrožić)
 • Razvrgnuti oltari i opoganjeni stolovi (S.Jerčić)
 • Počelo u Međugorju (Kamenko J.)
 • Krunica Djevice Marije (M. Parlov)
 • Tamnoputa Zaštitnica (A.B. Periša)
 • Bijedni pred Bogom (M. Sušac)
 • Marija, majka sviju nas (D. De Micheli Vitturi)
 • Tajne koje su uzbudile katolički svijet (P. Lubina)
 • Što je Gospa poručila u Fatimi? (K. Jolić)
 • Da im tako uvijek bude (R. T.)
 • Bijeg (G. Sehlin)
 • Ne mladež koja se izležava (Papa Franjo)
 • Vrijeme bezuvjetne ljubavi (V. Tokić Burolo)