Marija – 6. 2020.

Marija – 6. 2020. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za lipanj 2020. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Statika. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

Statika

Nakon nedavnog potresa, Zagreb i okolicu čeka obnova srušenih i oštećenih zdanja. Da bi se to izvelo što uspješnije, u raspravu o tome uključili su se stručnjaci za različita područja. Nužno je, naime, s posebnom pozornošću proučiti statiku u gradnjama kako bi se u mogućemu novom potresu izbjegla ponovna razaranja.

Jače od bilo kojeg potresa, čitav svijet potresla je zaraza koja se još uvijek širi preko koronavirusa. U našoj Domovini odmah je uspostavljen stožer koji se brinuo za očuvanje zdravlja propisujući kako se ponašati. Ograničio nam je kretanje i druženja, obustavio mnoge aktivnosti, pružio savjete za održavanje higijene… Zatvorio je dječje vrtiće, škole, trgovine, tvrtke… Zabranio je i javno slavljenje svetih Misa te pristupanje na sakramente… Preporučio je da ostanemo u svojim domovima, pa smo slobodno vrijeme mogli koristiti da se kao članovi obitelji više povežemo, da obnovimo veze s drugima i hrabrimo jedni druge. Imali smo tako vremena i za molitvu, a mogli smo sudjelovati i u misnim slavljima i nekim pobožnostima preko sredstava društvenog priopćivanja. Gospodin je bio s nama, kako je obećao, i nije nas ostavio siročad: Branitelj – Duh Sveti poučavao nas je u svemu i dozivao nam u pamet sve što nam reče (usp. Iv 14, 26).

Mjere predostrožnosti su ublažene, a život se pomalo normalizira. Situacija u kojoj smo se našli, bila nam je velika škola. Mogli smo uvidjeti koliko smo ranjivi i krhki. I da nije dovoljno pouzdavati se u snagu znanosti i napretka, gospodarstva i novca te držati kako nam ne može naškoditi nikakva pošast. Zaraza koja među nama još uvijek hara, upozorava nas da ne smijemo zaboraviti kako je statika i za nas i te kako važna. Ako, naime, živimo i radimo s Bogom, zgrada našega života ima čvrste temelje, koje ne može oštetiti ni srušiti nikakva zaraza. Sve to što proživljavamo poziva nas da neprestano imamo na umu kako bez Boga ljudski život nema smisla niti čovjek ima budućnosti. Valja nam zato čuvati blizinu Božju i drugih ljudi koju smo iskusili u danima izoliranosti. To je zapravo naša statika, ono što će nam pomoći da ostanemo čvrsti i neurušivi, ma u kakvoj se situaciji našli. ”Odvjetnica Hrvatske, najvjernija Majka”, s nama je i svojom „materinskom ljubavlju brine se za braću svoga Sina koji još̌ putuju i nalaze se u pogiblima i tjeskobama, dok ne budu dovedeni u sretnu domovinu“ (Svjetlo naroda, 62).

U R E D N I K

 

Kazalo

Statika (Urednik)         201

Hod u svoj dom (Papa Franjo) 204

Za ljude (H. Camara)    205

Srce iz kojega izvire život (I. Bodrožić) 206

Isključivost ljubavi (S. Jerčić)   208

Rado bi bila svećenik (sv. T. od Djeteta Isusa)  211

Zora Spasenja (D. Aračić)        212

Velika poput planine (A. B. Periša)       214

Obilje ljubavi (M. Sušac)         216

Ljubavlju podojeni (D. De Micheli Vitturi)       218

Marijino podučavanje (M. Ardinić)      220

Najsjajnije svjetlo (N. Andrić-Novinc)  222

Čudo (R. T.)    224

Hvala (N. Kuzmičić)    226

Djevica koja razmišlja (Darko) 227

Put opraštanja (K. Stipanović)  228

Živjeti vjerom (Kajo)   230

Stiže li novo doba? (D. Bartulović)       232