München: Međunarodno zlato klapi Croatia HKŽ München

Klapa Croatia HKŽ München odavno je prepoznata ne samo u Münchenu, već i u ostatku Njemačke, ali i u Hrvatskoj. Vrijedni i samozatajni, uvijek teže boljem i kvalitetnijem pjevanju.

Osnovani su 1989. u Hrvatskoj katoličkoj misiji, danas župi, HKŽ München. Osnovao ih je fra Branko Brnas.

Sadašnja postava djeluje od 2005. Današnja klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru njeguju izvorne narodne i autorske klapske pjesme, a važno mjesto u repertoaru zauzimaju i duhovne klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika.

Klapa redovito sudjeluje na euharistijskim i duhovnim slavljima te kulturnim događajima u Hrvatskoj katoličkoj župi München, kao i u drugim njemačkim župama prilikom obilježavanja jubileja, vjenčanja ili održavanja koncerata.

21. rujna 2019. proslavili su 30. obljetnicu svoga djelovanja u Allerheiligen Hofkirche. Slavlje su uzveličale i klape: Kapric iz Zadra, Filiae Croatiae iz Stuttgarta, Bunari iz Vodica i klapa B. A. iz Buenos Airesa. Uz njih su nastupili pučki pjevači KUD-a Promona iz Promine i šansonjer Vedranko Balara Šikić.

Tom prigodom izdali su i svoj prvi nosač zvuka (CD) u suradnji s maestrom Joškom Ćaletom.

Spomenimo i znakovitu izreku klape Croatia: „U srži naših kostiju duboko se čuje pjesma: narodna, ljubavna, vjerska, slavljenička, tužna. Istovremeno i jednostavna i teška. Slušali smo je tako dugo, dok je u nama trajalo daha. U srži naših kostiju duboko se čuje pjesma. I slušat ćemo je tako dugo dok je u nama daha”.

Te su se riječi obistinile i na nedavnom festivalu klapske pjesme u Italiji. Njihovu pjesmu nisu slušali samo klapski znatiželjnici, nego pravi zaljubljenici u ovaj glazbeni izričaj, jer je klapska pjesma zbog svojeg homofonog, a višeglasnog načina čisti užitak za slušatelje. I tko god sluša bilo koju klapu, u ovom slučaju klapu Croatia iz Münchena, neće ostati ravnodušan.

Promatrao sam naše ljude u Münchenu za vrijeme izvođenja klapskih pjesama naše Croatie, i osjetio sam ne samo ljepotu u svakom tonu, nego sam i gledao ganuta lica oko sebe.

Na kraju se sav njihov trud isplatio. Klapa Croatia HKŽ München osvojila je zlato na 31. izdanju Međunarodnog natjecanja zborova u Veroni (IT), a riječ je o manifestaciji koja svake godine okupi desetke zborova iz raznih dijelova svijeta. Pred međunarodnim žirijem, zborovi su imali priliku pokazati rezultat svoga rada u 20-minutnom programu.

Natjecanje se održalo u dvorani Auditoriuma Gran Guardia 21. travnja. Nastupilo je 13 zborova, među kojima su bila i tri hrvatskih korijena: mješovita vokalna skupina “Jedinstvo” iz Splita, ženski zbor “Sklad” iz Bakra te muška “Klapa Croatia HKŽ München”.

Klapa Croatia izvela je sljedeće pjesme:

O, jablane moj visoki – narodna, M. Rogošić
Velika oluja kod grada Cavtata – narodna, J. Ćaleta
O, pasiko moja – N. Begić, R. Kraljević
Naši stari  – K. Magdić, J. Fiamengo
Oj studenče, vodo moja hladna – M. Rogošić
Jedna mala crna oka – narodna
Umiri se more – M. Čačija

Istog dana u večernjim satima Klapa Croatia održala je koncert zajedno s lokalnim zborovima, zborom domaćinom “Schola Cantorum di Pastrengo” i zborom “Il mio Paese” iz Sone. Koncert se održao u katoličkoj župnoj crkvi u Pastrengu, gradiću u podnožju jezera Garda.

Ujutro 22. travnja predstavnici zborova sudjelovali su na službenom primanju i razmjeni darova s predstavnicima grada u gradskoj vijećnici Verone. Kao znak pažnje i zahvale umjetnička voditeljica Klape Croatie, Teodora Festini i klapski predsjednik Andrej Brkić poklonili su predstavnicima grada Verone tipične minhenske krigle, pivo te CD klape Croatia.

Svečana dodjela nagrada održala se u poznatom Teatru Filarmonico, koji se nalazi u srcu grada Verone.

Zborovi su ocjenjivani u kategorijama intonacije, ritma, dinamike, vokalne tehnike, zborskog zvuka i interpretacije. Među članovima žirija bio je i maestro Bojan Pogrmilović, između ostalog umirovljeni glazbeni voditelj nacionalnog hrvatskog ansambla “Lado”. Sveukupno, žiri je najviše priznanje “Zlato” podijelio tri puta, a u toj skupini našla se i Klapa Croatia HKŽ München. Nagradu su osobno uručili gradonačelnik grada Verone Damiano Tomassi i član žirija gospodin Wolfgang Tropf (Njemačka).

Naši sudionici “Sklad” iz Bakra rangirani su među srebrna priznanja, a “Jedinstvo” u skupini brončanih priznanja.

Na kraju je slijedila tradicionalna procesija svih zborova kroz Veronu, no umjesto uobičajenog puta prema Areni (koja je ostala zatvorena za posjetitelje zbog nezgode prethodni dan prilikom skidanja božićne zvijezde), zborovi su se uputili na Piazzu Dell Erbe te otpjevali zajedno tri pjesme: “Va pensiero” – arija iz opere Nabucco, G. Verdi, “Amazing Grace” – J. Newton i “Oda radosti” – L. v. Beethoven.

Članovi klape HKŽ Croatia München su:

Dubravko Šunjerga (I. tenor), Tomislav Vlahović (II. tenor), David Kovačić (II. tenor), Radovan Radas (II. tenor), Florian Šibenik (bariton), Andrej Brkić (bariton), Ivica Franjičević (bas), Branimir Krešo (bas), Danijel Jurakić (bas) i umjetnička voditeljica Teodora Festini.

Zahvaljujemo Florianu i Tei koji su nam približili događaj iz Verone i čestitamo na “zlatu” uime HKŽ München koja ove godine slavi 75. obljetnicu svoga postojanja. Zlato je milosni Božji dar ovoj najvećoj župi u Njemačkoj.

 

fra Jozo Župić