München: Mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, podijelio sakrament potvrde

Biskup hrvatske vojske i policije mons. Jure Bogdan pohodio je u subotu 22. lipnja 2024. Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Münchenu. Tom prigodom podijelio je sakrament potvrde za 250 krizmanika i krizmanica.

Mons. Bogdan predvodio je svečano misno slavlje u crkvi svetog Mihaela u centru grada, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Petrom Klapežom i dušobrižnicima fra Slavenom Čekom i fra Franom Milanovićem Litrom. Misnom slavlju pridružili su se i svećenici gosti: fra Marko Stjepanović, župnik Hrvatske katoličke misije Kufstein u Austriji, te vlč. Vinko Nenadi, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Oakvilleu u Kanadi, zajedno s đakonima Ivicom Vidovićem i Damirom Jurićem. Uime krizmanika biskupa i sve prisutne pozdravio je krizmanik Gabriel Filipović.

Biskup je na početku svete mise zahvalio na dobrodošlici te u pokajničkom činu potaknuo sve krizmanike i vjernike da razmisle o biti sakramenta krizme. Istaknuo je da pečat dara Duha Svetoga označuje kako krštenik definitivno pripada Kristu. Duh Sveti ga potvrđuje i čini sposobnim za Kristova svjedoka u ispovijedanju i življenju jedne, svete, katoličke i apostolske vjere. Time ga čini Kristovim svjedokom, odnosno braniteljem vjere.

U svojoj propovijedi, upućujući poruku krizmanicima, biskup je istaknuo značenje sakramenata koje nam Bog daruje po Isusu Kristu. Katoličko vjerovanje ističe da obred potvrde u kršćanima usavršava i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom koja im je darovana na krštenju. Također, ispunjava ih ljubavlju kako bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božju ljubav. 

Biskup je posebno istaknuo krizmanicima da im krizma priopćuje osobitu snagu Duha Svetoga kako bi, kao pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom širili i branili vjeru, hrabro ispovijedali ime Kristovo te se nikada ne stidjeli Njegovog križa.

Duh Sveti nas ispunja svojim svjetlom kako bismo što bolje razumjeli ono što nam je Bog objavio, osobito po svom Sinu Isusu Kristu. On nas ispunja svjetlom i ljubavlju kako bismo u događajima i ljudima koje susrećemo mogli prepoznati Božju prisutnost i Božji poziv da se neprestano i što dosljednije uključujemo u izgradnju novog, Božjeg svijeta. Duh Sveti nas ispunja snagom i slobodom da bismo hrabro, kao punoljetni i odrasli kršćani, mogli živjeti po vjeri i za nju svjedočiti. Zato je itekako važno svaki dan, uz molitvu, upoznavati svoj vjeru i učiti o njoj.

Na završetku propovijedi biskup je potaknuo krizmanike na zahvalnost. „Budite zahvalni dragom Bogu i svojim roditeljima na daru života, kao i na današnjem prelijepom danu u zajedništvu slavlja svete krizme vaše Hrvatske Katoličke župe ovdje u Münchenu. Budite uvijek sretni pred Bogom i ponos našoj Crkvi, svojoj župi i našoj Domovini“, zaključio je biskup.  

Krizmanici su u euharistijskom slavlju sudjelovali u misnim čitanjima, molitvi vjernika te obnovi krsnih obećanja, a svima je za uspomenu darovan križ sv. Benedikta.

Na kraju svete mise voditelj HKŽ München fra Petar Klapež uputio je svima zahvalnu riječ, a na poseban način biskupu i krizmanicima.

„U svoje osobno ime, uime našega pastoralnog osoblja te uime župnog vijeća, a posebno uime naših krizmanika posebno zahvaljujem Vama, preuzvišeni oče biskupe Jure. Podjelom sakramenta svete potvrde, Duh Sveti je danas svojim darovima ispunio naše krizmanike. Darovi Duha Svetoga pratit će ih cijelog života. Preuzvišeni oče biskupe, želim Vam zahvaliti na svakoj Vašoj riječi, svakoj Vašoj molitvi i Vašem primjeru koji nas uči kako trebamo živjeti svoju vjeru ispunjenu Duhom Svetim, jedino u zajedništvu s Božjim Duhom po sakramentima.

Neka i Vama Duh Sveti bude neprestana snaga u Vašoj pastirskoj brizi za svakog hrvatskog vojnika, policajca i na poseban način svakoga hrvatskog branitelja. Neka Vam Duh Sveti bude nadahnuće u Vašoj dušobrižničkoj skrbi. Molim Vas da prenesete naš pozdrav domovinskoj Crkvi. Preuzvišeni oče biskupe, od srca Vam veliko hvala.   

Posebnu zahvalu upućujem vama, dragi krizmanici. Vi ste mlada Crkva ove naše najstarije hrvatske katoličke župe u Njemačkoj koja je prošle godine proslavila svoju 75. obljetnicu. Danas ste potvrdili vjeru svojih roditelja. Budite uvijek ponosni na svoj vjerski i nacionalni identitet koji ste primili preko svojih roditelja. Dajte Duhu Božjem prostora u svom životu i uvijek ćete iznova doživjeti kako vas oplemenjuju plodovi Duha Svetoga.

Neka nas dobri Bog snagom Duha Svetoga prati svojom milošću i svojim svetim blagoslovom“, zaključio je župnik.

Prije završnog blagoslova biskup je čestitao krizmanicima, njihovoj rodbini i kumovima, istaknuvši kako su mladi nada i tražitelji Boga, dok su stariji pozvani pomoći im na tom putu.  

Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor s orkestrom pod vodstvom s. Nikoline Bilić. Slavlje je završilo molitvom Domovini, himnom „Lijepa naša“ te zajedničkom fotografijom svih krizmanika s biskupom.

Sudionik
Fotografije: Željko Nedić