München: Pomoć za stradale od potresa

Vjernici Hrvatske katoličke župe München na euharistijskom slavlju druge nedjelje po Božiću posebno su se molili za poginule i stradale u potresima koji su 28. i 29. prosinca 2020. godine nanijeli ogromnu štetu i patnju ljudima u Sisku, Glini, Petrinji te u okolnim mjestima. U ozračju božićne radosti želimo duhom biti blizu svima koji su u mukama ogromne tragedije koja je zahvatila Sisačko-moslavačku županiju, koji su u tjeskobi i strahu, koji trpe zbog onog što još uvijek proživljavaju.

Zahvalni smo za očinsku blizinu molitve i ohrabrenja koje nam je uputio uzoriti kardinal Reinhard Marx, nadbiskup nadbiskupije München-Freising.

Cijeli svijet ostao je zadivljen svim službama koje su svojom žrtvom i ljubavlju pomagali i još uvijek neumorno pomažu pogođenima u potresu. Svakom našom pomoći pomažemo potrebnima i na taj način najbolje izgrađujemo čovjeka u sebi. Nažalost, potresom ranjena Domovina mjesecima će uklanjati materijalne i psihičke posljedice.

Živimo u nadi da će državne i crkvene odgovorne službe organizirano pristupiti obnovi koja traži brzinu, ustrajnost i djelotvoran nadzor, kako bi se pogođene zaštitilo od onih koji su uvijek spremni iskoristiti tuđe nesreće.

U ovim teškim životnim iskušenjima svi smo pozvani moliti za nadu koju nam samo Bog može učvrstiti da taj ranjeni dio naše domovine Hrvatske, koji je i u Domovinskom ratu prošao kroz razna iskušenja, obnovom ohrabren, započne živjeti novim životom.

Zato hvala svim našim vjernicima koji su se odmah po pristiglim vijestima o stravičnom potresu odazvali i podržali inicijativu da kao župa, u svojim mogućnostima, u dogovoru s našom nadbiskupijom, organizirano pomognemo ranjenoj Sisačkoj biskupiji i svim pogođenima u potresu.

Zahvaljujemo i svim ljudima dobre volje u Münchenu i okolici koji su se samoinicijativno pridružili dobrotvornim inicijativama Hrvatskog Caritasa, Crvenog križa i drugih dobrotvornih ustanova i organizacija u prilog stradalom stanovništvu. 

Uz prikupljene novčane priloge na nedjeljnim svetim misama, toliki su naši vjernici i ljudi dobre volje svoj novčani prilog izravno uplatili na otvoreni pod-račun naše župe „Spende konto“. U tom zajedništvu prikupljeno je  69.113,93 eura. U petak 22. siječnja 2021. g., uz odobrenje i supotpis naše nadbiskupije, naša župa izravno je uplatila taj iznos na otvoreni račun Sisačke biskupije, s naznakom „za pogođene i stradale od potresa“.

Vjerujemo da će ova naša skromna materijalna i novčana pomoć barem donekle ublažiti nevolje koje je potres uzrokovao velikom broju ljudi.

Mi franjevci, zajedno s našim časnim sestrama i župnim djelatnicima, ponosni smo na   vjernike koji su se na naš apel za pomoć nastradalima odazvali i na spomenuti način posvjedočili braći i sestrama u nevolji svoju blizinu. I dalje molimo da dobri Bog da snagu svoga Duha biskupu mons. Vladi Košiću, suradnicima, Caritasovim djelatnicima, a napose stradalnicima.

U ovakvim životnim nedaćama, obilježenima potresom te dugom pandemijom koronavirusa, zajedno kao složna braća i sestre usmjerimo pogled prema najvjernijoj Odvjetnici Hrvatske, Majci naše nade, da nam pomogne i u kušnji ljubiti, služiti i dijeliti. Neka nas na tom putu prati i zagovor našega nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka djelotvorne ljubavi i čiste savjesti.

Vaši fratri, zajedno s časnim sestrama i župnim djelatnicima

 

fra Petar Klapež, župnik