München: Proslava Nikolinja u HKŽ

Ured za pastoral mladih nadbiskupije München i Freising (Erzbischofliches Jugendamt München und Freising) u rubrici Kinderpastoral, između ostalog, donosi savjete, praktičnu pomoć i nove ideje kako u 2021. godini pod pritiskom pandemije koronavirusa organizirati slavlja Nikolinja za djecu. „Važno je da svi uključeni ne izgube iz vida važnost lokalnih tradicionalnih običaja, čak i u ovim izazovnim vremenima. Istovremeno zaštita života i međusobno uvažavanje trebaju biti u centru kako bi se izbjeglo daljnje povećanje broja inficiranih. Nikola simbolizira vrijednosti nesebičnosti, samozataje, dobročinstva te poštenja i ljubavi prema bližnjemu u potrebi. On dariva i čini dobro.“
Osvrćući se na spomenute upute, Hrvatska katolička župa München s voditeljem fra Petrom Klapežom u petak i subotu (3. i 4. prosinca) u velebnoj crkvi St. Paul na Theresienwiese organizirala je poseban doček sv. Nikole i to na satu vjeronauka prvopričesnicima, a ostaloj djeci na koncu večernje svete mise u subotu 4. prosinca u 18:00.
Bio je ovo kratki susret sa svecem koji je djecu s ljubavlju pozdravio i darivao uz obećanje da će doći i sljedeću godinu. Nekoliko članova dječjeg zbora pod vodstvom s. Nikoline pozdravilo ga je pjesmom uz gitaru i orgulje te stvorilo lijepi adventski ugođaj. Roditelji i stariji prisjetili su se vremena prije pandemije kad je doček svetog Nikole bio opušten i svečan uz recitacije, pjesme i ples najmlađih koji su svetom Nikoli htjeli pokazati svoje znanje i umijeće, ali našim najmlađima, prvopričesnicima i školskoj djeci i ovakav susret ostat će nezaboravan.

Tekst: s. Nikolina Bilić
Foto: Marijana Franjičević