München: Prva sveta pričest u HKŽ

Ja sam kruh života!

U subotu 14. svibnja 2022. u prepunoj crkvi st. Michaela u centru grada Münchena prvu svetu pričest primilo je 175 dječaka i djevojčica HKŽ München. Petnaestak djece koji su se pripremali u župi, prvu pričest primilo je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Poslije prestanka pandemije koronavirusa prva sveta pričest proslavljena je bez ikakvih ograničenja, u potpunom župnom euharistijskom zajedništvu.

Za sakrament prve pričesti dvadeset petero djece u Poingu pripremala je pastoralna suradnica Anamarija Andrijević, a ostalu djecu iz župe s. Viktorija Vukančić i župnik fra Petar Klapež. Kako je protekla školska godina sve do svetkovine Uskrsa bila obilježena pandemijom koronavirusa te strogim epidemiološkim mjerama, vjeronauk za prvopričesnike nije se, osim nekoliko puta na početku same vjeronaučne godine, održavao u prostorijama Hrvatskog doma, već u crkvi St. Paul (St.-Pauls-Platz 11, 80336 München) na Theresienwiese u nesvakidašnjim uvjetima vjeronaučne nastave, kako za djecu, tako i za vjeroučitelje. Roditelji su unatoč tome redovito i s ljubavlju dovodili mališane na satove vjeronauka na hrvatskom jeziku, što je dokaz koliko naši vjernici izvan Domovine žele očuvati hrvatski identitet i povezanost s domovinskom crkvom.
Svečano euharistijsko slavlje, koje je predvodio župnik HKŽ München fra Petar Klapež u koncelebraciji s fra Jozom Župićem i fra Slavenom Čekom, započelo je procesijom ministranata, prvopričesnika i svećenika koja se formirala ispred same crkve st. Michael – Marienplatz. U misnom slavlju pod motom Ja sam kruh života! prvopričesnici su, predvođeni župnikom fra Petrom, recitirali, pjevali, predmolili molitve vjernika i prinijeli darove.
Početak propovijedi župnik je započeo dijalogom s prvopričesnicima te ih podsjetio na sve ono što je prethodilo slavlju njihove prve svete pričesti. „Vidim vas ovdje obučene u bijele haljine. To je vrlo važan i lijep znak. Prva je pričest iznad svega slavlje u kojem slavimo Isusa koji je želio ostati uvijek uz nas i koji se nikada ne udaljava od nas. To je slavlje moguće zahvaljujući vašim roditeljima, djedovima i bakama, koji su vam od vašega krštenja pomogli rasti u vjeri.
Zato vas sve, dragi prvopričesnici, pozivam da od danas još više čuvate prijateljstvo s Isusom, jer se svi mi odrasli kroz vaše slavlje prisjećamo prvog susreta s Isusom u euharistiji te na tom daru zahvaljujemo Isusu. Danas nam vi pomažete da ponovo slavimo Isusa koji je prisutan u kruhu života, jer postoje čuda koja se mogu dogoditi samo ako imamo srce kao što je vaše – sposobno dijeliti, sanjati, zahvaljivati, imati povjerenja i poštovati druge.
Stoga slaviti prvu svetu pričest znači htjeti se svaki dan više sjediniti s Isusom, rasti u prijateljstvu s Njim te željeti da i drugi mogu uživati radost koju nam želi darovati, a da bi to prijateljstvo sačuvali, Isus vas poziva da se od danas svake nedjelje na svetoj misi uvijek iznova s nama pričešćujete. Dakle, prva sveta pričest ne smije nikako biti i zadnja sveta pričest, jer nas Isus u svakoj svetoj misi hrani svojim presvetim tijelom pod prilikama kruha. Sam On je kruh života.“
Potom se župnik obratio roditeljima te posebno pozdravio djedove i bake koji su došli iz drage nam domovine Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Sve je potaknuo riječima pape Franje, koji je u Rakovskom u Bugarskoj podijelio sakrament prve svete pričesti 245 djece iz cijele zemlje: „Naša osobna iskaznica glasi: ‘Bog je naš Otac, Isus je naš brat, Crkva je naša obitelj, mi smo braća i sestre, a naš zakon je ljubav!’“ To je prvi put da je tijekom jednoga apostolskog pohoda papa podijelio prvu svetu pričest te naglasio da se u svakom slavlju svete mise izražava bratsko zajedništvo među svim njenim članovima.
„Dragi prvopričesnici, draga braćo i sestre, drago mi je što mogu podijeliti sa svima vama ovaj veliki trenutak da s našim prvopričesnicima, u ovom njihovom i našem župnom slavlju, svi zajedno susretnemo Isusa. Dragi prvopričesnici, ovaj dan uistinu živite u duhu prijateljstva s Isusom, duhu radosti i mira, u duhu našeg zajedništva. Uvijek molite s tim oduševljenjem i radošću koju imate danas. Danas se sjetite da vas Isus uvijek čeka. Zato se nadam i želim da vam današnji dan bude početak mnogih pričesti, kako bi vaše srce uvijek bilo kao danas; u slavlju, puno radosti i iznad svega puno obiteljske zahvalnosti izražene kroz zajedništvo euharistijske ljubavi“, zaključio je župnik.

Na kraju euharistijskog slavlja fra Petar se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli ljepoti prvopričesničkog slavlja: djeci, roditeljima, svećenicima, ministrantima, vjeroučiteljicama s. Viktoriji Vukančić i Anamariji Andrijević te s. Nikolini Bilić koja je uvježbala soliste i dječji zbor te liturgijskim simbolima prve svete pričesti dekorirala crkvu.
Slijedilo je fotografiranje s prvopričesnicima koji su, uz ostale poklone, primili i bijelu ružu – simbol čistoga dječjeg srca koje je prvi puta primilo Isusa u posvećenom kruhu.

s. Nikolina Bilić