München: Sestre Kraljice svijeta napuštaju Njemačku

Župna crkva njemačke Župe st. Gabriel impozantna je arhitektonska građevina u novoromaničkome bazilikalnom stilu. Dovršena je i posvećena 1926. godine u prigodi 700. obljetnice smrti sv. Franje Asiškog. Impozantne orgulje od 40 registara, estetski ukomponirana krstionica u dnu crkve, umjetnički alfresko Križni put, mozaik u svetištu crkve i mnoga druga skladna djela u njoj govore o tome da je St. Gabriel jedno od najvećih i najljepših zdanja u Münchenu.
U toj crkvi već godinama odjekuju prekrasne hrvatske crkvene pjesme, slavi se misa na hrvatskom jeziku, sluša Božja riječ i svećenikova propovijed.
Naime, u ljeto 1985. godine Nadbiskupski ordinarijat i Franjevački provincijalat iz Münchena nude Provinciji Presvetog Otkupitelja (Split) spomenuti samostan i njemačku župu u Münchenu, jer je nakon 61 godinu marljiva rada došlo za franjevce sv. Gabrijela ono najbolnije: Bavarska provincija sa sjedištem u Münchenu našla se u velikoj krizi zbog pomanjkanja kandidata za redovnička i svećenička zvanja. Bila je prisiljena 1985. g. donijeti bolnu odluku o napuštanju svoja tri samostana. Jedan od njih bio je i samostan i župa sv. Gabrijela u Münchenu.
Došlo je do dogovora između dviju provincija o preuzimanju samostana i crkve pa je 14. rujna 1986. biskup Engelbert Siebler, uime Nadbiskupije München, uz nazočnost predstavnika bavarskih franjevaca, u novu službu svečano uveo hrvatske franjevce. Oni su, dakle, preuzeli njemačku župu, ali su u toj crkvi hrvatski svećenici slavili mise i za hrvatske vjernike. I dan danas svećenici provincije Presvetog Otkupitelja u Münchenu svake nedjelje u 12 sati slave svetu misu u crkvi sv. Gabrijela. Međutim, povijest se ponavlja, i kod nas Hrvata ima sve manje zvanja, pa je Provincija napustila samostan i vratila ga Nadbiskupskom ordinarijatu u Münchenu. To je razlog da i sestre Kraljice svijeta napuštaju Njemačku.
Tu družbu utemeljio je 6. listopada 1963. godine otac Ivan Jäger, isusovac, u Turnju pokraj Zadra. U početku su došle tri djevojke iz župe u Zatonu pokraj starog Nina i tako je za vrijeme održavanja II. vatikanskog sabora nastala nova redovnička družba na tlu Lijepe Naše. Otac Ivan potiče sestre da hrabro stoje uz križ svog Spasitelja i zajedno s Gospom otkupljuju svijet svojom oduševljenom i požrtvovnom ljubavlju prema poniženima, ostavljenima i zaboravljenima.
Prije dolaska u München sestre su djelovale u staračkom domu u Jüchenu pokraj Kölna. Nakon četverogodišnjeg rada u tom domu 2. veljače 1999. godine s. Marta Jozić dolazi na novu dužnost u župu St. Gabriel u Münchenu, u pratnji tadašnjeg gvardijana Samostana sv. Gabrijela fra Jure Zebića. Radi u njemačkoj župi, ujedno i svira u istoj crkvi na hrvatskoj misi od 2002. godine.
Dan nakon što je s. Marta došla u München pridružuje joj se s. Mara Ljuban koja će preuzeti radove u Samostanu sv. Gabrijela. Iste godine 29. ožujka dolazi i treća sestra iz Jüchena, s. Ljubica Vukoja.
To je bio početak suradnje između Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Družbe sestara Kraljice svijeta.
Sestra Ljubica preuzima dužnost kuharice u samostanu.
S. Mara Ljuban zbog poodmaklih godina i narušena zdravlja napušta München 2006. godine. Odlazi u samostansku kuću u Velikoj Gorici. Veselo i spremno prihvaćala se svakoga posla, umor je za nju bio strana riječ. Znala je na upit franjevaca: “Jesi li se umorila i je li teško obavljati sav taj posao?” odgovoriti s velikim osmijehom: “Pater, od čega ću se umoriti, ja sve to radim, imate li još koji posao za mene?!” Često je boravila u kapelici i razgovarala sa svojim Bogom. Jedan se fratar znao našaliti: “Ni sam Bog ne bi je mogao istjerati iz kapelice.”
Sestru Maru zamijenila je s. Ana Oršolić koja je stigla u München 26. rujna 2006. godine. Upisala je tečaj njemačkog jezika, a onda je u siječnju iduće godine preuzela službu kuharice u samostanu. Tada će s. Ljubica preuzeti dužnost spremačice. Na toj dužnosti je do listopada. Vrhovna uprava premješta je zbog potreba Družbe u Veliku Goricu 7. listopada 2012. godine.
Ostale su s. Marta i s. Ana. Pokrenuta je molitvena udruga Prijatelji blagoslova Marije Kraljice svijeta. Sestre iz uprave Družbe htjele su potaknuti hrvatske katolike u inozemstvu na veću svijest o blagoslovu. S. Lucija Marinović i s. Marina Lukač 1. lipnja 2014. na svetoj misi u crkvi sv. Gabrijela predstavile su Udrugu Prijatelji blagoslova Marije Kraljice svijeta. Nakon povratka su izjavile: “Bilo je lijepo vidjeti kako naš narod u tuđini svesrdno, otvorena srca upija Riječ Božju i otvara svoje srce i obitelji blagoslovu.”
Tom prigodom sestre su podijelile pristupnice i obećale da će se moliti za naš narod u tuđini. Ova podružnica u Münchenu (sjedište Udruge Prijatelja blagoslova Marije Kraljice svijeta u Velikoj Gorici) ima nešto više od dvadesetak svojih redovitih članova. Udruga se sastaje svakoga 22. u mjesecu. Svrha Udruge je oživjeti zajedničku molitvu. Svojom molitvom žele doprinositi izgradnji boljeg svijeta.
Sestre su svjesne da živjeti za Krista znači živjeti za Crkvu, zato se trude da njihove kuće budu kvasac za jačanje i porast Kristova Tijela – Crkve.
U ponedjeljak 29. studenog sestre Marta i Ana oprostiše se od franjevaca i od uprave njemačke Župe st. Gabriel.  Napuštaju samostan i crkvu u koje su unosile radost, mir i blagoslov. Od njih se oprostiše: fra Petar Klapež, fra Frano Čugura, fra Edvard Sokol, fra Slaven Čeko, fra Ivan Vuletić, fra Frano Milanović Litre, fra Jozo Župić i sestre franjevke od Bezgrešne iz Šibenika s. Nikolina Bilić i s. Marija Periša.  
S. Marta Jozić odlazi u Veliku Goricu, a s. Ana Oršolić u Osijek. Neka ih prati Božji blagoslov i zagovor Marije Kraljice svijeta.

fra Jozo Župić