München: Sveta potvrda u HKŽ München

Hrvatska katolička župa München proslavila je u subotu 13. svibnja 2023. svetu potvrdu. Za ovu prigodu iz Hrvatske je došao mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je u prepunoj crkvi st. Mihael u centru Münchena u subotu u 10:30 predvodio svečano euharistijsko slavlje i podijelio sakrament svete potvrde za 217 mladića i djevojaka. U koncelebraciji su bili fra Petar Klapež, župnik HKŽ München, fra Ivan Vuletić, dušobrižnik, i don Darko Poljak, svećenik šibenske biskupije. Svečano slavlje započelo je procesijom kroz crkvu te pozdravom i željom dobrodošlice ocu nadbiskupu župnika fra Petra Klapeža i predstavnika krizmanika.

Kroz proteklu vjeronaučnu godinu krizmanike su za ovaj veliki događaj pripremali vjeroučitelji fra Edvard Sokol, fra Slaven Čeko i pastoralna suradnica Anamarija Andrijević. Kroz čitanja, molitvu i pjesmu mladi krizmanici aktivno su sudjelovali u misnom slavlju. Pjevanjem su slavlju doprinijeli i članovi mješovitoga župnog zbora i orkestra mladih HKM München pod ravnanjem s. Nikoline.

Nadbiskup je u svom obraćanju ovogodišnjim krizmanicima najprije zahvalio roditeljima, katehetama i kumovima što su ih pratili riječima i primjerom da mogu primiti sakrament potvrde. Čestitao je zajednici vjernika što se već sedam i pol desetljeća okupljaju u našim misijskim centrima kako bi slavili euharistiju koja je bila uvijek središnji događaj naših vjerničkih okupljanja. Hrvatski biskupi za vrijeme Branimirove godine (1979.) usvojili su program Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu. „Kršćanin ne može živjeti bez mise i molitve. Sveta misa je, naime, najljepši dar koji nam je Isus ostavio na Veliki četvrtak kad je ustanovio euharistiju i odredio apostolima neka to čine njemu na spomen. Od tog trenutka Crkva slavi euharistiju jer zna i vjeruje da euharistija izgrađuje Crkvu.“

Nadbiskup je posebice pozvao mlade krizmanike da budu ponosni na svoje vjerske i narodne korijene. Neka budu zahvalni svojim roditeljima koji su vodili i vode brigu o njima i neka ne zaborave na Majčin dan čestitati svojim majkama i zahvaliti im za svu njihovu ljubav i brigu. Na koncu je pozvao mlade krizmanike neka svojim ponašanjem, ljubavlju i poštovanjem pomažu svojim roditeljima da njihov obiteljski dom bude mjesto gdje se rado druže, raspravljaju, mole i razgovaraju. Na taj način ostvarit će želje svetog Ivana Pavla II. koji je rado okupljao mlade i govorio im da su oni nada svojih roditelja, nada Crkve i naroda. „Neka tako bude! Amen!“ završio je nadbiskup.

Na koncu svečanoga euharistijskog slavlja župnik fra Petar Klapež zahvalio je najprije dragom Bogu što nam je podario veliki broj krizmanika, ocu nadbiskupu na njegovoj spremnosti da s nama slavi sakrament svete potvrde, roditeljima, kumovima, vjeroučiteljima, ministrantima, članovima župnog vijeća, crkvenom zboru i orkestru mladih, članovima folklorne skupine Fra Andrija Kačić Miošić te svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli da ovo slavlje bude što ljepše.

Tekst: s. Nikolina Bilić
Fotografije: Željko Nedić