Obljetnica oslobođenja Miljevaca

Sveto misno slavlje o obljetnici oslobođenja Miljevaca u 11 sati, 21. lipnja 2020. predvodio je gvardijan Samostana Majke od Milosti na Visovcu fra Marko Nimac uz koncelebraciju župnika fra Ivana Vidovića. Na misnom slavlju sudjelovao je veliki broj vjernika koji su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima.

Fra Marko je u svojoj propovijedi istaknuo temeljnu poruku Evanđelja po Ivanu: „Veće ljubavi nitko nema od ove, da tko život svoj položi za prijatelje svoje”. Gvardijan se osvrnuo na one koji su tih godina svoju mladost stavili na raspolaganje Domovini i njihov položaj danas u slobodnoj Hrvatskoj. Zapitao se jesmo li dostojni stajati na ovom mjestu za koje su mnogi svoj život položili.

Zvuk svečane koračnice u izvedbi Gradskog puhačkog orkestra iz Drniša 21. lipnja 2020. godine odzvanjao je Miljevačkim platoom kao prije 28 godina usklik slobode za cijeli kraj. 

Cijeli program obilježavanja 28. godišnjice Oslobođenja Miljevačkog platoa započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježje kod župne crkve Presvetog Imena Isusova. Vijence su položili članovi obitelji poginulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanici vojnih dužnosnika, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i svih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici Šibensko-kninske županije i Grada Zagreba i Drniša i mnogobrojnih drugih mjesta i gradova te predstavnici ostalih udruga i ustanova. 

Nakon svečanoga misnog blagoslova kod spomen obilježja, župnik fra Ivan izmolio je odrješenje za sve poginule tijekom Domovinskog rata. 

Misno slavlje animirao je gradski pjevački zbor Neuma iz Drniša te čitači.

Slavlje se kasnije nastavilo ispred crkve uz pjesmu i igru, a u Osnovnoj školi Stjepana Radića organiziran je svečani domjenak za sve koji su sudjelovali na slavlju.

Tekst i fotografije: fra Mate Šakić, novak