OFS i FRAMA na Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji “Laudato si’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi”

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Laudato sì’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“ održana je u petak 4. i subotu 5. lipnja. Na konferenciji je sudjelovalo preko 50 predavača iz Hrvatske, Italije, Njemačke i Švedske, a odvijala se preko aplikacije Zoom.

Ovom konferencijom završava projekt Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži „CRO Laudato si’’ – O brizi za zajednički dom“, skraćenog naziva CRO Laudato si’. Hrvatsko katoličko sveučilište ovom konferencijom obilježava i šestu obljetnicu izlaska enciklike pape Franje „Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“, „Tjedan Laudato si’“ i završetak Posebne godine „Laudato si’“.

Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež svoj program održali su drugog dana znanstveno-stručne konferencije, na Dan očuvanja planeta Zemlje. Program je moderirala Maja Duspara, nacionalna povjerenica za pravdu, mir i sve stvoreno OFS-a. Program, koji je trajao duže od 3 sata, bio je podijeljen na 3 dijela.

Prvi dio programa iznijeta su svjedočanstva članova OFS-a i FRAME o tome kako je enciklika pape Franje utjecala na njihove živote. Snimke su se bazirale na tri okosnice enciklike: evanđelje stvorenog, cjelovita ekologija i ekološko obraćenje.

Uime Nacionalnog bratstva i zagrebačkog područja Framu su predstavljali Magdalena Novosel i Martina Anđić, uime  Osječkoga područnog bratstva Mislav Feger, a iz Splitsko-dubrovačkog područja Luciana Ribičić i Stjepan Zvonimir Vrlić. Kratkim i simpatičnim videosnimkama predstavili su projekt CRO Laudato si’.

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ napravilo je nekoliko videozapisa na područjima Dubrovnika, Imotskog i Splita. Cilj je bio prikazati kakve su promjene nastale u životima svjetovnih franjevaca godinu i pol od početka projekta i kampanje CRO Laudato si’.  Jedan videozapis snimljen je u Samostanu Male braće u Dubrovniku u kojem sudjeluju mjesni duhovni asistent fra Veselko Grubišić i Neda Koprivec, Marija Vukušić, Marija Pavlović, Iva Stančić, Suzana Fiorenini, Ane Bokun i Ana Filipi, članovi i ministre bratstava s dubrovačkog područja.

Drugi dio programa održan je okrugli stol “Šesta obljetnica enciklike pape Franje Laudato si’ – O brizi za zajednički dom”. Na okruglom stolu sudjelovali su Anđa Slunjski (nacionalna ministra Franjevačkoga svjetovnog reda), Magdalena Novosel (nacionalno bratstvo Franjevačke mladeži), Marijana Petir (nezavisna zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora) i dr. sc. Julije Domac (posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za klimu). Moderator ovog dijela programa bio je doc. dr. sc. Zoran Turza (Katedra za teologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište). Sudionici su osobno posvjedočili kako je enciklika utjecala na njih te su govorili iz perspektive svojih zanimanja, osobito Marijana Petir i Julije Domac. Zajednički zaključak je da, iako smo došli do kraja projekta CRO Laudato si’, na početku smo promjena navika ponašanja koje su nužne radi očuvanja svega stvorenog.

Za kraj programa predstavili su se:

– Zvonimir Kalić, mladi glazbenik i poljoprivrednik koji je osvojio treće mjesto u kategoriji ‘Šampion hrane u poljoprivredi’ u šestom izboru za najboljega mladog europskog poljoprivrednika;

– Franjina ekonomija – s globalnim pokretom Franjine ekonomije upoznale su nas Ingrid Omerzo, s. Antonia Čobanov i Dijana Fabjan, uključene u globalni, ali i nacionalni dio Franjine ekonomije;

– Udruga za očuvanje planeta  „I stvori Bog zemlju“ koja je nastala potaknuta enciklikom pape Franje.  

Za vrijeme pauze prikazivao se videozapis “Hvaljen budi” inače namijenjen kao edukativni materijal za OFS i Framu s ciljem bližeg upoznavanja same enciklike i osvješćivanja potrebe brige za svijet.

 Organizator konferencije je Hrvatsko katoličko sveučilište, dok su suorganizatori Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije, Franjevački institut za kulturu mira, Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež. Pokrovitelji konferencije su Grad Zagreb i Zaklada Rhema.

Maja Duspara