OFS: Pismo Anđe Slunjski, OFS, nacionalne ministre

Drage sestre i dragi brate,
dragi područni ministri!

 1. Kao što znate, sjednica Nacionalnog vijeća održana je u subotu, 28.11.2020., u Dubravi, u samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića. Od područnih ministara s nama je bila sestra Blaženka, a on-line je sudjelovala sestra Mila. Od vijećnika, braća Goran i Slaven te zamjenica Suzana sudjelovali su on-line, a ostali su vijećnici bili nazočni. Od duhovnih asistenata došli su fra Zvonimir i fra Franjo. Sveukupno nas je u dvorani bilo osmero. Poštivali smo sve epidemiološke preporuke. Bili smo radosni zbog susreta. Bilo nam je dobro. Žao nam je što nismo svi sudjelovali pa vam želimo ukratko priopćiti najvažnije odluke i smjernice.
  Nakon svete mise koju je predvodio fra Zvonimir, duhovni nagovor je održao fra Franjo. Nagovor poticajan u svakom smislu. Propitivao je što je to OFS i u kojem smjeru trebamo ići. Trebalo bi biti jasno: smjer istinskog okusa svetosti! No, jesmo li ogrezli u svjetovnosti i jesmo li u opasnosti da izgubimo nadahnitelja? Dajemo li pravi smjer OFS-u? Puštajmo da nas Duh Sveti vodi! Karizma sv. Franje je da „popravi Crkvu koja se ruši“. OFS treba biti novi Franjo koji će popravljati Crkvu iznutra. To je velika uloga koja nam je povjerena. Uvijek se savjetovati s Gospodinom! Tražiti interes Crkve! To su samo neke od misli koje je s nama podijelio fra Franjo.Izgledalo je kao da je fra Franjo artikulirao naše misli jer smo se svi složili kako nam je vrlo važno „vraćanje na izvore“ i kako se tome treba dodatno usmjeriti naša aktivnost.

 2. Ususret smo Kongresu. Tema Kongresa je „Produbljivanje i življenje franjevačkog identiteta OFS-a“. Istoimena tema za mjesečne susrete bratstava je poslana, no je li uopće obrađena?
  Trebalo bi još jednom potaknuti mjesna bratstva da obrade, ako već nisu,tu poslanu temu Kongresa na najmanje jednoj skupštini, susretu … Potrebno je tražiti i povratne informacije o promišljanjima na navedenu temu.
  Nametnula se sljedeća tema: Kako se odvija komunikacija unutar bratstava, na mjesnoj, područnoj i nacionalnoj razini? Čini se da je negdje zamrla, a negdje se dodatno aktivirala. Evidentno je da su pojedina bratstva zakočena i da se teško snalaze u novonastalim okolnostima. U trenutnoj javnozdravstvenoj situaciji i svemu što uz nju ide vidimo da se stanje pogoršava, najavljuju se nove mjere. Prema dostupnim informacijama, tamo gdje se susreti održavaju, dođe pet – šest članova. Neki nemaju uvjete za susret uz propisane mjere, neki, pak, ne mogu niti održati susret, ako ih se skupi više od 25. Zatim su tu različiti uvjeti dobi, zdravstvenoga stanja, brige za članove obitelji koji su rizični. Neki se, jednostavno, boje. Sve to treba prihvatiti i uvažiti, imati razumijevanja prema svakomu i svima. U cijeloj ovoj situaciji, koja traje već dosta dugo, trpi redoviti život OFS-a, kao i aktivnosti poput susretâ, izborâ, pohodâ i svega drugoga što se redovito događa u OFS-u. No to je nešto što nam je život donio i s čime sada živimo. Prije ljeta bila je posljednja zadnja uputa s nacionalne razine. U tom kontekstu Nacionalno vijećeje donijelo neke odluke i smjernice koje se donose niže u tekstu.

 3. Neka svako područno vijeće izradi komunikacijski plan kako doći do svakoga mjesnog bratstva svog područja, kako bi dobili informacije o životu i radu mjesnih bratstava u vrijeme pandemije, o poteškoćama i posljedicama. S ciljem osnaživanja bratstva i ublažavanja posljedica, neka se primjeri dobre prakse povezivanja i komuniciranja unutar bratstava šalju Povjerenstvu za komunikaciju (voditelju povjerenstva) i tajništvu NV-a, kako bi se ti primjeri mogli učiniti dostupnima ostalim mjesnim bratstvima.
  Kako je većina mjesnih bratstava već jedno vrijeme bez skupštinâ, neka se mjesna bratstva putem vijeća potaknu na susrete, na najprikladniji način komunikacije, na onaj koji se ocijeni mogućim unutar samog bratstva, korištenjem svih raspoloživih sredstava: osobni susreti u manjim grupama u prikladnim prostorima, pametni telefoni sa svojim aplikacijama, on-line susreti, dobra stara komunikacija poštom, slanje pisanih materijala poštom…

 4. Potaknuti zajedničkim on-line molitvenim susretima na nacionalnoj razini (devetnica za blagdan sv. Franje, molitva časoslova za blagdan sv. Elizabete, franjevačka krunica na blagdan Svih svetih franjevačkih redova), Nacionalno vijeće je odlučilo da se svaki prvi petak u mjesecu organizira on-line molitva franjevačke krunice. Molitvu i organizaciju bi preuzimala područna bratstva, jedno za drugim. Prvu zajedničku molitvu organiziralo bi Zagrebačko područno bratstvo.
  Neka se potaknu intenzivnije molitvene aktivnosti u bratstvima na svim razinama. Neka mjesna bratstva u suradnji sa svojim duhovnim asistentom nastoje organizirati jednom mjesečno svoja vlastita klanjanja. Ukoliko nisu u mogućnosti ostvariti svoja klanjanja, neka se pridruže jednome župnom klanjanju ili neka sudjeluju u njegovoj pripravi.
  Nastojmo svi zajedno u sadašnjim prilikama prepoznati dodatni poticaj za osobni razvoj i snažniji molitveni život. Pri tome nikako nemojmo izgubiti iz vida i drugu važnu dimenziju franjevaštva: bratstvo. Povežimo se međusobno na prikladne načine. Podijelimo iskustva i potičimo se međusobno.

Neka nas vodi Duh Sveti i u svemu prati zagovor nebeske Majke i našeg serafskog Oca!
Mir vam i svako dobro!

Vaša sestra u Kristu i sv. Franji,
Anđa Slunjski, OFS
nacionalna ministra