Posjet novaka s Trsata Visovcu

U ponedjeljak 8. travnja 2024. u poslijepodnevnim satima novaci s Trsata stigli su na Visovac u pratnji svog meštra fra Marina Grbešića. Nakon smještaja, sudjelovali su u zajedničkoj molitvi Večernje i večeri, a potom su se upoznali s prirodnim ljepotama Visovca.

Sljedeći dan bio je rezerviran za posjet gradu Šibeniku. Trsatski i visovački novaci prvo su posjetili Samostan sv. Lovre u kojem ih je dočekao fra Josip Klarić koji ih je proveo kroz samostan i crkvu te ih upoznao s poviješću tog mjesta. Posjetili su grob službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, te izmolili molitvu za njezino proglašenje blaženom. Potom su posjetili katedralu i divili se ljepoti krstionice. Put ih je dalje vodio do Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića kojim upravljaju braća konventualci. Fra Augustin Kordić dočekao ih je i uputio u povijest svetišta te ih proveo kroz biblioteku bogatu inkunabulama, gdje se ističe Šibenska molitva, jedan od prvih hrvatskih latiničnih spisa. Prije ručka posjetili su i crkvu Gospe van Grada, a zatim su otišli na ručak na Šubićevac, gdje ih je dočekao gvardijan i župnik fra Mario Radman. Taj dan u crkvi je bilo cjelodnevno klanjanje pa su vrijeme prije ručka proveli u molitvi pred Presvetim.

Nakon ručka vratili su se na Visovac gdje su nakon odmora imali molitvu i večeru, a potom su pola sata proveli u klanjanju pred Presvetim.

U srijedu su posjetili Svetište Gospe Sinjske, najveće Gospino svetište u Dalmaciji, gdje ih je dočekao i pozdravio gvardijan fra Marinko Vukman. Razgledali su samostanski muzej uz vodstvo kustosa fra Mirka Marića, a vrhunac je bilo slavlje svete mise na Gospinom oltaru. Nakon ručka i druženja s braćom, posjetili su Muzej Sinjske alke kroz koji ih je proveo gospodin Boris Filipović Grčić. Potom su se popeli na sinjsku tvrđavu s koje se pruža prekrasan pogled na Sinj i Cetinsku krajinu, poznatu po bitki s Turcima iz 1715. kada je Gospa pomogla braniteljima u obrani grada.

Po povratku na Visovac posjetili su crkvu u Čavoglavama gdje ih je dočekao fra Ivan Lukač. Poslijepodne je proteklo slično kao i prethodni dan. U četvrtak su se brodom uputili na Skradinski buk i oduševili se ljepotom slapova i prirode, a popodne su posjetili Roški slap i vozili se brodom kroz kanjon Krke. Navečer su imali klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, a zatim su večerali na otvorenom uz glazbu i pjesmu.

U petak, nakon mise i doručka, domaćini su se pozdravili s novacima i njihovim meštrom koji su se uputili prema Rijeci, ispunjeni lijepim dojmovima i prekrasnim uspomenama.

fra Frano Kutleša