Potravlje: Bogoslovi u posjetu župi

Prvu nedjelju došašća, 28. studenog 2021. godine, na poziv župnika fra Tina Labrovića, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja posjetili su Župu sv. Filipa i Jakova u Potravlju. Posjet je započeo misnim slavljem kojim je predsjedao fra Ivan Režić, magistar bogoslova, u koncelebraciji s fra Tinom.
U svojoj propovijedi fra Ivan je između ostalog istaknuo: „Evanđeoski ulomak na početku došašća ne želi nas zastrašiti, već nam pomoći da uvidimo da nijedan oblik zla nema uzrok u Bogu niti ima konačnu riječ. Božje utjelovljenje, čijoj proslavi idemo ususret, uvijek nas iznova podsjeća da je u svijet ušla Božja spasiteljska ljubav koja želi biti naviještena svakom čovjeku u konkretnome životnom kontekstu i situaciji. Ona nam želi pomoći da iziđemo iz začaranog kruga prevelike zabrinutosti koja nas često prigiba zemlji i usmjerimo pogled k nebu odakle nam dolazi pomoć i utjeha“. Tijekom misnog slavlja pjevanje je predvodio župni zbor i bogoslovi, uz orguljašku pratnju Marije Župić.
Nakon popričesne molitve okupljenim župljanima obratili su se bogoslovi 1. godine filozofsko-teološkog studija na KBF-u u Splitu fra Stjepan Raić iz Župe Crivac te fra Teo Tadić iz Župe Sinj, podrijetlom iz Potravlja, te posvjedočili o svom putu sazrijevanja odluke za duhovni poziv, prvi kao sjemeništarac, a drugi kao postulant u zrelijim godinama. Potom se fra Ivan kao provincijski povjerenik za promociju duhovnih zvanja osvrnuo na svjedočanstva i pohvalio plodonosnost Župe Potravlje dosadašnjim duhovnim zvanjima, što ukazuje na to da je u toj župi prisutna molitva za duhovna zvanja, kao i življena vjera u obiteljima.
Nakon svjedočanstava dvojice bogoslova župnik fra Tino oprostio se od svojih dosadašnjih župljana među kojima je proveo malo više od dvije godine. Naime, fra Tino je nedavno imenovan župnikom Župe Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Magistar bogoslova fra Ivan, u svoje ime te u ime bogoslova, zaželio je fra Tinu mnogo uspjeha u pastoralnom radu u novoj župi, a župljani su ga ispratili gromoglasnim pljeskom. Uslijedio je svečani ručak, uz ugodno druženje i u bratskom ozračju.

Tekst: fra Stipe Buljan
Fotografije: fra Mate Šakić