Preminuo Sloven (Jakov) Filipović, OFS

Sloven (Jakov) Filipović, OFS, svjetovni franjevac, član Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik, preminuo je nakon kratke i teške bolesti 26. svibnja 2020. Misa i sprovodni obred slavljeni su 28. svibnja 2020. u 16 sati u Gornjem Sitnom na mjesnom groblju sv. Klementa. Misu i sprovodne obrede predslavio je i održao homiliju don Jozo Gojsalić, mjesni župnik i ekonom Splitsko-makarske nadbiskupije. Koncelebrirali su don Radojko Vidović, župnik sv. Petra, Split (konkatedrala), don Toni Šinković, župnik Župe sv. Roka, Jesenice i fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik. Za vrijeme mise i sprovoda pjevao je zbor Župe Gornje Sitno i domaći „Pivači“ koji su pjevali tradicijske napjeve s područja Poljica, nekadašnje Poljičke Republike. 

Na sprovodu je sudjelovalo dvadesetak članova OFS-a „Blagovijest“ predvođenih Mirom Maslov, OFS, ministrom. 

Prije mise i sprovoda, nakon čina žalovanja obitelji i rodbini, članovi OFS-a „Blagovijest“ molili su franjevačku krunicu za pok. brata Slovena (Jakova).

U homiliji je župnik don Jozo istaknuo da je Sloven bio „čovjek za druge“. Bio je aktivni član župne zajednice i član župnoga pjevačkog zbora te u svako vrijeme spreman i raspoloživ za pomoć. Sve dobro i lijepo što bi se događalo u župi, radovalo bi ga.

Duhovni asistent fra Stipe nakon popričesne molitve održao je oproštajni govor u obliku zahvalnice i molbenice. Najprije je ukazao na mjesto i ulogu OFS-a u Crkvi, unutar franjevačke obitelji te na poziv i poslanje brata Slovena u OFS-u. Zahvalio je Slovenu za sve dobro što je učinio i svjedočio u Bratstvu OFS-a, potom uputio osobno, i uime OFS-a „Blagovijest“ zamolbu da moli za svoje Bratstvo OFS-a i zagovara kod Boga da providi nova zvanja svjetovnih franjevki i franjevaca u OFS-u „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku.

U ponedjeljak 1. lipnja 2020. članovi Mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“ slavili su unutar Bratstva misu zadušnicu za pok. Slovena (Jakova) u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku u 19 sati, u istoj onoj crkvi gdje je na svetkovinu Duhova 15. svibnja

2016., zajedno s još nekoliko subraće i sestara, položio svoje zavjete („Obećanje evanđeoskoga života“) i time postao punopravni član OFS-a.

Misu zadušnicu predslavio je fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent.

Na kraju mise ministra Mira Maslov zahvalila je u ime svih članova bratstva OFS-a „Blagovijest“ pok. Slavenu za sve što je utkao u OFS „Blagovijest“. Naglasila je da je pok. Slaven bio „franjevačka duša“, „dobričina“. Krasili su ga „franjevačka poniznost i radost“.

Neka mu dragi Bog, po zagovoru svete Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda, bude milosrdni i pravedni Sudac (Mt 25, 31-40), istakla je ministra Maslov.

Članovi OFS-a „Blagovijest“ bili su za vrijeme njegove bolesti, prema svojim mogućnostima i okolnostima u vremenu pandemije koronavirusa, uključeni ljudsko-kršćanskom i franjevačkom solidarnošću i angažmanom te ga redovito obilazili i podržavali. Mnogi su istaknuli da su sve te događaje doživjeli kao „evangelizacijski čin“ i uzajamno učvršćenje unutar bratstva OFS-a u uskrsnoj vjeri, nadi i ljubavi.

Neka mu Uskrsnuli čini communio! Amen! Aleluja!

Fra Stipe Nimac