Proložac: Proslava sv. Mihovila, zaštitnika župe

Blagadan sv. Mihovila i ove je godine svečano proslavljen u Prološcu u utorak 29. rujna 2020. Jutarnju sv. misu u 9 sati slavio je župnik fra Vinko Gudelj. Središnjem misnom slavlju u 11 sati predsjedao je fra Ivan Režić, magistar bogoslova u Splitu, a suslavili su mjesni župnik fra Vinko, župnik Vinjana fra Josip Sušić, njegov pomoćnik fra Jakov Udovičić i župnik Studenaca fra Zoran Jonjić. Zbog pandemije koronavirusa ove godine nije bilo tradicionalne procesije. Preko sv. mise pjevao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Terezine Bašić.

Propovjednik fra Ivan progovorio je o naravi anđela i arkanđela, o njihovoj ulozi u povijesti spasenja i u životima vjernika, istaknuvši trostruku ulogu arkanđela Mihaela, borca, molitelja i pratioca. Naglasio je važnost utjecanja moćnom zagovoru arkanđela Mihaela u duhovnoj borbi koja se neprestano vodi u čovjeku i oko čovjeka. Preporučio je, isto tako, naslonivši se na evanđeoski ulomak, da nam se u liku Natanaela nudi izvrstan put samoostvarenja te potaknuo okupljene da poput njega budu istiniti i bez prijevare u sebi. Tumačeći značenje imena Mihael („Tko je kao Bog“), zaključio je da onda kada čovjek ukloni Boga iz svog života, tada postaje samodostatan i sam sebi bog. A to je opasno i pogubno, jer čini čovjekovo srce praznim i odvodi ga stranputicu. Na koncu je spomenuo da je blagdan sv. Mihovila ujedno Dan osnovne škole u Prološcu te da isto tako i hrvatska policija slavi svoj dan. Stoga, kako kaza propovjednik, moliti nam je za nastavnike i učenike, ali i za hrvatsku policiju, kako bi odgovorili zahtjevnosti svoga plemenitog poziva i poslanja, na dobro svih nas i društva u cjelini.

Na kraju sv. mise župnik fra Vinko zahvalio je svima koji su pridonijeli svečanoj  proslavi zaštitnika Župe, a na osobit način ovogodišnjem predsjedatelju misnog slavlja, župnom zboru te mnogobrojnim ministrantima.

Blagdanu sv. Mihovila prethodila je trodnevnica koju se predvodili pastoralni pomoćnik u župi fra Nedjeljko Jukić, župnik fra Vinko i fra Zoran Jonjić.

Fra Vinko Gudelj