Promina: Proslava blagdana Male Gospe

Proslava blagdana Male Gospe u Promini započela je trodnevnicom koju su slavili fra Lukica Vojković, drniški župnik i dekan (prvu večer), te fra Božo Mandarić, župnik Lišana Ostrovičkih (dvije večeri). Liturgijsko pjevanje tijekom trodnevnice animirao je župnik fra Marko Duran.

Središnje misno slavlje s procesijom na sam blagdan u 10:30 predvodio je meštar novaka na Visovcu fra Tino Labrović u koncelebraciji sa župnikom fra Markom Duranom, fra Jakovom Dževrnjom Virom, kijevskim župnikom, te župnikom Prgometa fra Antom Vukušićem. Gospinu sliku nosile su djevojke u narodnim nošnjama: Tea Budanko, Karla Gojčeta, Marta Čulina i Petra Bronić. Župni barjak nosio je Joško Duvančić, križ Ante Ujaković, dok su ministrantice Lana Čulina i Mia Validžić nosile svijeće. Vatru s tamjanom nosila su dvojica novaka s Visovca. Fra Mario Lemo pjevanjem je animirao procesiju i predvodio pjevane dijelove svete mise zajedno s novacima s Visovca. Na misi je sudjelovao i Prominac fra Kristijan Zelić, dominikanski bogoslov.

Govoreći o vječnoj Božjoj ljubavi prema čovjeku, fra Tino je naglasio da nas ljubav Božja štiti od grijeha. Ona je vječna unatoč tome što čovjek često griješi i pada. Ali Bog ga ne napušta, nego pokazuje da je uvijek uz njega. Što smo bliže Bogu, grijeh ima manje moći nad nama. Propovjednik je upozorio da se ne navezujemo na ovaj svijet, jer nas pokreće Božja ljubav. Iz te ljubavi On dolazi u ovaj grešan svijet kako bi ga posvetio i donio nam novu Evu – Mariju, Malu Gospu.

Večernju svetu misu u 18 sati slavio je fra Mario Lemo, župni vikar u Kninu. U svojoj propovijedi povezao je povijest sa sadašnjošću. Kroz povijest u srcima molitelja iz pokoljenja u pokoljenje prelijevala se pjesma, možda novim melodijama, novim izričajima, ali uvijek s istom vjerom, s istom ljubavlju prema blagoslovljenoj Djevici i Majci našeg Boga i Spasitelja Isusa Krista. Vrijeme prolazi, ali vjera traje. Prilike se mijenjaju, ali molitva živi. Sustavi dolaze i prolaze, ali nada ne umire. Crkva nastavlja svoj hod noseći u svom srcu sve ono što je od Gospodina primila, naviještajući to na krovovima i u skrovištima.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svim svećenicima koji su predvodili svete mise tijekom trodnevnice i na sam blagdan Male Gospe, svim hodočasnicima i župljanima, ujedno im čestitajući blagdan Male Gospe.