Proslavljena sv. Ana u Čisti Velikoj

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u Župi sv. Ane, uz sudjelovanje mnoštva vjernika, proslavljena je nebeska zaštitnica Čiste Velike. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Božo u koncelebraciji s vodičkim župnikom don Franjom Glasnovićem. Program proslave blagdana sv. Ane, počeo je 23. 7. (četvrtak) prvim danom trodnevnice. Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor iz Čiste Velike sa svojim predivnim pjevanjem, gdje su oduševili sve nazočne vjernike.

Bogobojazna Izraelka sv. Ana sa sv. Joakimom rodila je više djece ispunjavajući tako volju Božju. Svoje dijete i kćer Mariju odgojila je za najveću ženu svijeta. Sigurno je bila u tom stanju, jer je Bog učinio majkom svog sina Isusa Krista. Sv. Ana je ogledalo u koje bi se mogla ugledati svaka žena i prepoznati sebe. Molimo sv. Anu da svojim primjerom i zagovorom prosvijetli sve žene i majke današnjeg vremena – rekao je na kraju fra Božo Duvnjak.

Nakon mise vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu. Na kraju mise župnik fra Božo Duvnjak zahvalio se don Franji Glasnoviću i svim nazočnim vjernicima što su uveličali veliko slavlje svetkovine svete Ane. Fra Božo je svim Anama čestitao imendan i uručio im ruže. Domaćini iz Čiste Velike pozvali su svoje goste na bogati blagdanski stol.

Župna crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine na temeljima stare crkve. Uz crkvu s lijeve strane podignut je betonski zvonik s dva zvona. U Domovinskom ratu 1992. godine crkva je do temelja uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesijski križ nestali su. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. g. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik s četiri zvona odvojen od crkve. Crkvu je na blagdan sv. Ane 2017.g. blagoslovio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane