Rosenheim: Proslavljeno 50 godina postojanja Hrvatske katoličke župe Rosenheim

Svečanom akademijom u subotu 30. rujna i svetom misom u nedjelju 1. listopada Hrvatska katolička župa Rosenheim proslavila je 50. jubilej svog postojanja.

Ostati vjeran Bogu i Domovini

Svečana proslava jubileja započela je odavanjem počasti Domovini izvedbom himne „Lijepa naša“ u subotu 30. rujna na akademiji „Ostati vjeran Bogu i Domovini“ u Ballhausu u Rosenheimu.

Pozdravni govor uputio je provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja dr. fra Marko Mrše koji je, osvrćući se na prisustvo franjevaca na području današnje HKŽ Rosenheim, rekao kako su: „… franjevci bili djelić ili dašak Domovine hrvatskim vjernicima, koje su poticali i pozivali na okupljanje, ulijevali nadu u bolje sutra i nudili im hranu Riječi Božje, euharistije i ostalih sakramenata“. U svom govoru izrazio je zahvalnost Nadbiskupiji München-Freising na podršci u djelovanju HKŽ Rosenheim, svim dosadašnjim voditeljima, a posebno trenutnom voditelju župe fra Frani Čuguri, čestitajući svima 50 godina postojanja župe.

Mons. dr. Alexander Hoffmann, voditelj Odjela za strane misije Nadbiskupije München-Freising, izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom s Hrvatskom katoličkom župom Rosenheim i nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti.

Vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, uime svih hrvatskih biskupa i biskupa Bosne i Hercegovine pozdravio je sve prisutne na proslavi. Naglasio je važnost župe kao mjesta okupljanja hrvatskih vjernika u inozemstvu te povezao proslavu s 25. godišnjicom proglašenja Alojzija Stepinca blaženim. U znak zahvalnosti i poštovanja župi je poklonio sliku s likom bl. Alojzija Stepinca.

Čestitajući pet desetljeća postojanja i aktivnog djelovanja HKŽ Rosenheim, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina izrazio je nadu da će župa i dalje jednako aktivno živjeti te da će mlađi naraštaji nastaviti njegovati hrvatski i katolički identitet.

Hrvati iz Rosenheima slave nedjeljne svete mise u Župi Krista Kralja koju vodi njemački župnik Sebastian Heindl, koji je također bio sudionik slavlja. U svom govoru kazao je kako dobro surađuje s fra Franom i hrvatskim vjernicima. „Premda različiti, imamo mogućnost živjeti jedni s drugima. Unatoč različitim identitetima i kulturama, ipak živimo zajedno i možemo jedni od drugih učiti, a Crkva je upravo mjesto gdje to možemo ostvariti“, kazao je vlč. Heindl.

Na kraju je zahvalni govor održao voditelj HKŽ Rosenheim fra Frano Čugura, domaćin slavlja. Izrazio je želju da župa i dalje bude aktivna i plodna te da se svi ponovno okupe za deset godina. Zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji proslave, uključujući Nadbiskupiju München-Freising, župno vijeće, sve izvođače, kuhare, konobare, Nogometni klub Croatia, voditeljice programa, sponzore, domaćice i sve koji su pomogli u dekoraciji. Povodom 50. obljetnice Hrvatska katolička župa Rosenheim izdala je brošuru o svojoj povijesti i djelovanju.

Tradicija koja živi

Tijekom povijesnih migracija Hrvati su uspjeli sačuvati elemente folklorne kulture i običaja različitih krajeva. Tome svjedoče mnoge folklorne skupine koje djeluju u HKŽ Rosenheim i koje su svojim nastupima uzveličale večer bogatu kulturnim programom.

Nastupila je skupina mladih folklorašica „Ružice“ koje su otplesale slavonska kola. Također je nastupila i dječja folklorna skupina koju vode Đurđica Klarić i Ljiljana Lozić. Bend mladih izveo je pjesmu „Oj Hrvati u tuđini“ za koju je tekst i glazbu napisala Klaudia Vučić. Ujedno je osmislila koreografiju dramsko-glazbene izvedbe „Ražanačko kolo“ u izvedbi mladih folklorašica i benda mladih.

Hrvatska katolička župa Rosenheim može se pohvaliti tamburaškim sastavom koji djeluje od 1989. godine. U programu su izveli nekoliko hrvatskih pjesama.

Vjernici s područja HKŽ Rosenheim dolaze iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. To pridonosi prisutnosti različitih tradicija, običaja i kultura. Folklorna skupina „Nada“, pod vodstvom voditeljice Ane Deronja, izvela je različite napjeve u različitim nošnjama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Posljednji nastup bio je rezerviran za najstariju folklornu skupinu HKŽ Rosenheim „Nostalgija“ koju je uvježbavala Ružica Lončarić. Nastupile su sa spletom slavonskih kola. Službeni dio programa završio je zajedničkom izvedbom pjesme „Lijepa li si“.

U nastavku je prisutne zabavljao „Tomi Gelo band“ iz Berlina.

Na slavu Bogu

Proslava 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Rosenheim zaključena je svečanim misnim slavljem u nedjelju 1. listopada u crkvi Krista Kralja u Rosenheimu. Svetu misu predvodio je pomoćni biskup Münchena mons. Rupert Graf zu Stolberg, uz koncelebraciju desetak svećenika među kojima su bili franjevački provincijal dr. fra Marko Mrše, vlč. dr. Tomislav Markić i vlč. Ivica Komadina, njemački župnik Župe Krista Kralja vlč. Sebastian Heindl i voditelj Odjela za strance nadbiskupije München mons. Alexander Hoffmann.

Prije početka slavlja voditelj Misije fra Frano Čugura uputio je pozdrav dobrodošlice mons. Stolbergu, prisutnim svećenicima i predstavnicima političkih struktura, gradonačelniku Rosenheima Andreasu Märzu, generalnom konzulu Bosne i Hercegovine Draganu Bagariću te Sonji Lovrek, predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Münchena.

U propovijedi mons. Stolberg govorio je o Hrvatima koji su morali napustiti svoju domovinu iz raznih razloga i doseliti u novu zemlju. Istaknuo je da je njihova prisutnost u Njemačkoj obogaćenje za mjesnu Crkvu. „U trenutku kada osjećamo da se Crkva mora razvijati kako bi donijela poruku Evanđelja, za nas iz različitih crkvenih tradicija može biti korisno da promatramo jedni druge, da učimo jedni od drugih. To ne znači asimilirati se, nego zadržati ono dobro iz različitih tradicija.“ Biskup je govorio i o migracijskoj pozadini Hrvata, povezujući to s kršćanskom porukom. „Životopis svakog kršćanina treba čitati kao migracijsku biografiju, kao migraciju iz kulture konačnosti u kulturu vječnosti. A kultura vječnosti, Kraljevstvo Božje, nešto je što ovdje na zemlji započinje. Dakle, kršćanin bi trebao biti doživotni migrant.“

Nakon propovijedi vjernici obučeni u narodne nošnje prinosili su darove. Uz kruh, vino i vodu, prinijeli su i malu keramičku Višeslavovu krstionicu, posudicu s hrvatskom zemljom, stablo masline, hrvatsku zastavu i franjevački habit – simbole koji obilježavaju vjerski i nacionalni identitet vjernika HKŽ Rosenheim.

Pjevanje na misi animirali su udruženi zborovi iz tri zajednice HKŽ Rosenheim pod vodstvom časnih sestara Ane Jukić i Anđele Crnjac. Vjernici su mogli ostaviti svoj otisak prsta na sliku „Stablo života“ kao uspomenu na proslavu 50. obljetnice.

Na kraju misnog slavlja fra Frano Čugura još jednom je zahvalio svima koji su tijekom proteklih mjeseci pripremali i organizirali proslavu 50. obljetnice Hrvatske katoličke župe Rosenheim.

Ivan Gavranović

Fotografije