Sindelfingen: Mlada misa

Zbog pomalo neobičnih okolnosti u kojima se nalazimo i ograničenja koja iz toga proizlaze, mladomisnik fra Branimir MAREVIĆ slavio je u nedjelju 19. 7. 2020. u crkvi Presvetog Trojstva u Sindelfingenu „dvije mlade mise“.

Prvu mladu misu fra Branimir je slavio u 10.00 sati za svoju rodbinu, prijatelje i kolege, uz koncelebraciju 18 svećenika. Euharistijsko slavlje započelo je ulaznom procesijom i blagoslovom misnice. Nakon što je fra Branimir pred čitavom zajednicom obukao svoju misnicu, uslijedio je roditeljski blagoslov majke Marije i oca Mirka. Na početku misnog slavlja mladomisnika i sve prisutne pozdravio je domaćin vlč. Markus Ziegler. Branimirov duhovnik za vrijeme studija i propovjednik na prvoj misi, vlč. Uwe Thauer, u svojoj propovijedi govorio je o svećeničkom pozivu u današnjem vremenu te o fra Branimirovom putu prema svećeništvu. Naglasio je kako se na misi, zapravo, ne slavi svećenika nego Boga te pozvao mladomisnika da to u svom radu i djelovanju nikada ne potisne.

Na završetku misnog slavlja uime grada Sindelfingena prisutnima se obratio gradonačelnik dr. Bernd Vöhringer koji je mladomisniku i njegovoj obitelji čestitao te mladomisniku poklonio sliku crkve Presvetog Trojstva iz Sindelfingena. Okupljenima se uime Hrvatske katoličke zajednice Sindelfingen obratio predsjednik Pastoralnog vijeća Ante Miličević te, čestitavši fra Branimiru, rodbini i čitavoj zajednici, uručio fra Branimiru kalež kao zajednički dar dviju zajednica, njemačke i hrvatske, naglasivši kako je fra Branimir svećenik njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart, ali hrvatskih korijena.

Riječi zahvale uputio je na kraju i sam mladomisnik fra Branimir, koji se tom prilikom zahvalio svojim roditeljima i svima onima koji su ga pratili molitvama i zagovorima, podržavali i hrabrili na njegovom svećeničkom putu.

Drugu mladu misu fra Branimir je slavio u 18.30 sati za vjernike njemačke i hrvatske zajednice iz Sindelfingena uz koncelebraciju 8 svećenika među kojima su bili i dvojica (od ukupno osam) fra Branimirovih kolega, ovogodišnjih mladomisnika. Propovjednik na ovoj misi, što je možda pomalo neobično za jednu mladu misu, bio je sam mladomisnik. Fra Branimir je u svojoj propovijedi, u svom osobnom svjedočenju, govorio o svom putu ka svećeništvu, o tome kako je maštao da se jednog dana oženi, da ima djecu, da postane učitelj… Ali na kraju, kako veli mladomisnik, Bog je za njega očito imao malo drugačiji plan. On se jest oženio, ali za Crkvu, zbog čega je, kako ističe, jako sretan i Bogu zahvalan.

Na kraju ovoga misnog slavlja uime HKZ Sindelfingen okupljenima se obratio župnik fra Ivan Škopljanac-Mačina, čestitavši fra Branimiru i njegovim roditeljima kao i čitavoj zajednici iz Sindelfignena. Fra Ivan je u svom obraćanju istaknuo kako zajednica iz Sindelfingena može biti jako ponosna, jer je fra Branimir Marević već treći svećenik u zadnjih nekoliko godina koji dolazi iz te zajednice. Na kraju svoga govora fra Ivan je pozvao mladomisnika da vjerno služi Bogu koji ga je pozvao u svoju službu.

Fra Branimirovo mladomisničko geslo je: „Ostanite u mojoj ljubavi!“ (Iv 15,9b).

Na tragu tog gesla, našem fra Branimiru i njegovoj obitelji želimo Božji blagoslov i molimo Boga da fra Branimiru podari ustrajnost na svećeničkom putu te da ostane u Njegovoj ljubavi.

———————–

Branimir MAREVIĆ je rođen 1990. u Sindelfingenu. Njegovi roditelji Mirko i Marija Marević porijeklom su iz župe Staševica (Splitsko–makarska nadbiskupija). Otac Mirko u Njemačku je došao 1969. godine, a u Sindelfingenu je zajedno s obitelji od 1977. godine. Od dolaska u Sindelfingen aktivni su članovi Hrvatske katoličke zajednice. Fra Branimir je primio krštenje, prvu pričest i krizmu u Hrvatskoj katoličkoj zajednici.

V. Lukić