Sindelfingen: Proslava zaštitnice Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta proslavljena je u nedjelju 24. rujna 2023. godine u hrvatskim katoličkim zajednicama Sindelfingen i Leonberg. Svečano misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Sindelfingenu i u crkvi sv. Ivana u Leonbergu predvodio je dugogodišnji voditelj tih zajednica, sadašnji gvardijan sinjskoga Franjevačkog samostana i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, u zajedništvu s voditeljem zajednica fra Ivanom Škopljancem-Mačinom. Na početku slavlja fra Ivan je pozdravio okupljene izrazivši svoju radost zbog ponovnog susreta s bivšim voditeljem koji je nakon dvije godine ponovno u ovim zajednicama, a danas predvodi euharistijska slavlja.

Fra Marinko se u propovijedi osvrnuo na to kako je čitava naša ljudska povijest prepuna primjera koji nam očituju Božju brigu za nas. Koliko je samo riječi, djela i gesta u kojima je više nego očita Božja ljubav. Božja briga se očitovala preko proroka i patrijarha, a vrhunac Božje brige i ljubavi je u Isusu Kristu. On ulazi u našu povijest kao jedan od nas, začet od žene u čistoj ljubavi po djelovanju Duha Svetoga, kojem će žena dati svoju krv i život, roditi ga kao najveći dar čovječanstvu. U svojoj zaljubljenosti u Boga i čovjeka, Marija u vjeri i predanju svojom slobodnom voljom i cijelim svojim bićem prima Božje čedo, postaje Bogomajkom, udomila ga je, uvela u naš život i povezala ga s nama zauvijek. Stoga je razumljiva vjera i zaljubljenost kršćana i hrvatskog naroda u Mariju, Isusovu Majku, koji je štuje kao Bogorodicu, koju po majčinstvu dijelimo sa samim Sinom Božjim, i imamo kao zagovornicu pred pravednim nebeskim Ocem. Ono što je majka u obitelji, to je Marija u Crkvi.

Blagdan Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, kao i sva Marijina svetišta diljem domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u kojima se rado okupljamo, simboliziraju Marijinu ljubav i njezinu prisutnost u našem narodu već četrnaest stoljeća. Taj sveti i najstariji lik, po kojem su gazili brojni tuđinski osvajači, pronađen u 19. stoljeću u Biskupiji kod Zvonimirova Knina, simbol je hrvatske teške mučeničke povijesti, vjere i zajedništva. Taj Gospin lik uzdigli smo u prigodi proslave trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata slavljima u domovini i po svijetu.

U ovom danu želimo zahvaliti Gospi – Kristovoj majci i našoj majci na njezinoj dugoj prisutnosti u našem narodu i našim osobnim životima. „Zato budi ponosan, moj narode, što imaš takvu zaštitnicu i zagovornicu!“ istaknuo je fra Marinko koji je zaključio propovijed molitvenim vapajem, „Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“ Milostinja koja se prikupljala za vrijeme svetih misa namijenjena je za obnovu i uređenje sinjskog svetišta i pročelja crkve, a s projektima u obnovi nazočne vjernike kratko je upoznao predvoditelj slavlja.

Nakon misnog slavlja u Sindelfingenu vjernici su u dvorištu crkve, uz kratku zakusku i bratski razgovor, mogli uživati u prigodnom programu u kojem su nastupili folklor mladih i dječji folklor Hrvatske katoličke zajednice.

Zorica Heidecker