Sinj (Brnaze): Blagoslov crkve

U filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske u Brnazama u ponedjeljak 1. svibnja održano je slavlje blagoslova nove crkve sv. Nikole Tavelića. Slavljem je predsjedao fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana, župnika fra Antonia Mravka, župnog vikara za zajednicu u Brnazama fra Ivana Čikare, kuma crkve fra Mirka Marića, ravnatelja Sjemeništa i Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Joška Kodžomana koji je kao provincijal počeo izgradnju nove crkve, dekana cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa, ekonoma Provincije fra Borisa Čarića. U slavlju su  sudjelovali i magistar franjevačkih bogoslova fra Siniša Balajić, svećenici iz Brnaza fra Mladen Marić i mladomisnik don Antonio Vučković, don Alojzije Bavčević, fra Gabrijel Jurišić, fra Miro Ančić, fra Ante Krešo Samardžić, fra Ante Bešlić, fra Nikica Ajdučić, fra Daniel Stipanović, fra Filip Milanović, fra Dušan Moro, fra Bože Norac-Kljajo i fra Bože Gulić. Za vrijeme slavlja đakonirao je đakon fra Marko Pudar.

Slavlju su nazočili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Luka Brčić, gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj sa suradnicima, u ime Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova Ivan Bota, arhitekt crkve Ivan Vulić i njegov suradnik na projektu Mate Žaja, u ime tvrtke za nadzor radova „Meritum inženjering” Tomislav Bulog, izvođači radova „Graditelj svratišta“ i „Rocoso“. Na slavlju se okupilo mnoštvo vjernika iz Brnaza, Sinja i drugih sela Cetinske krajine.

Slavlje je počelo u 10:30 procesijom iz Društvenog doma gdje su se vjernici okupljali na nedjeljnim i drugim slavljima od 14. siječnja 2018. godine. Dolaskom vjernika i svećenika u crkvu, provincijal je predvodio molitvu blagoslova vode te je poškropio crkvu i okupljenu zajednicu vjernika. Nakon blagoslova i škropljenja vodom uslijedilo je euharistijsko slavlje.

U homiliji provincijal je kazao da mu je posebna radost biti dionikom slavlja blagoslova nove crkve sv. Nikole Tavelića: „Dragi vjernici, mještani Brnaza, izuzetno mi je zadovoljstvo da mogu biti danas s vama i sudjelovati u slavlju blagoslova nove crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama. Zahvaljujem mons. Želimiru Puljiću, apostolskom upravitelju Splitsko-makarske nadbiskupije, što mi je dopustio da predvodim ovo slavlje. Ovaj dan trajno će biti upisan zlatnim slovima u povijesti ovoga mjesta i Župe Gospe Sinjske“.

Govoreći o Crkvi kao otajstvu, provincijal je naglasio da iako u sebi ima ljudska obilježja, Crkva je prije svega božanska institucija na zemlji: „Crkvu ne smijemo samo promatrati kao građevinu, ljudsku instituciju. Ona je dana ljudima po Isusu Kristu da se okupljajući u crkvi ujedine u jedan Božji narod.”

Provincijal je naglasio da je Crkva na zemlji postala zajednica onih koji vjeruju: „Petrova ispovijest vjere ‘Ti si Krist, Sin Boga živoga’, odgovor je na Isusovo pitanje ‘A vi, što vi kažete, tko sam ja?’ Petar ovu ispovijest ne izriče sam od sebe. Nije ona plod njegova umovanja, nego plod vjere koju je primio. Nakon izrečene ispovijesti Petar dobiva novu službu koja sa sobom nosi veliku odgovornost. On postaje stijena na kojoj će Krist sagraditi Crkvu. Petrova vjera je temelj na kojoj Isus gradi Crkvu – zajednicu onih koji vjeruju.”

Na kraju homilije provincijal je zahvalio dobročiniteljima i donatorima koji su duhovno i materijalno pomagali gradnju crkve.

Nakon homilije provincijal je blagoslovio i pokadio oltar, a poslužitelji su oltar pokrili oltarnikom i upalili oltarne svijeće. Nakon pripreme oltara ministranti su prinijeli euharistijske darove.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su članovi pjevačkih zborova crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama: mješoviti, dječji i zbor mladih pod ravnanjem Jelene Prolić i s. Dominike Vrdoljak uz pratnju novih orgulja, dar fra Joze Župića, dušobrižnika u Münchenu. Obred ceremonije blagoslova crkve vodili su franjevački bogoslovi iz Splita.

Na završetku euharistijskog slavlja u ime Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske riječi zahvale uputio je gvardijan fra Marinko Vukman. Istaknuo je da je ovo veliki dan za sve mještane Brnaza, kao i za fratre koji su rodom iz ovoga mjesta. Zahvalio je glavnom investitoru Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja u Splitu i svima onima koji su na bilo koji način pomogli gradnju crkve.

Poslije euharistijskog slavlja ispred Društvenog doma nastavljeno je slavlje za obiteljskim stolom kojeg su organizirali mještani Brnaza.