Sinj (Brnaze): Blagoslov dječjeg vrtića

U filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske u Brnazama u novoj crkvi sv. Nikole Tavelića u petak 28. listopada otvoren je i blagoslovljen novi dječji vrtić „Nikolino“. Na slavlju otvorenja dječjeg vrtića sudjelovali su provincijal fra Marko Mrše, provincijski ekonom fra Boris Čarić, župnik Župe Gospe Sinjske fra Antonio Mravak, župni vikar u Župi Gospe Sinjske za zajednicu u Brnazama fra Ivan Čikara te gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. Ispred Grada Sinja slavlje je uveličao gradonačelnik Miro Bulj sa suradnicima, ravnateljica Dječjeg vrtića „Bili cvitak“ Mirjana Pavić, zaposlenici novog vrtića, djeca te brojni gosti iz društvenog i političkog života s mještanima Brnaza. Prigodni govor povodom otvorenja vrtića održao je provincijal fra Marko Mrše u kojem je istaknuo: „Tijekom izgradnje crkve nismo znali što s kriptom crkve, ali Bog je htio da tu bude vrtić, nadahnuo je neke ljude koji su prepoznali vrijednost i potrebu tog prostora. Kripta je uređena, prenamijenjena i danas je otvaramo prenamijenjenu u Dječji vrtić „Nikolino“. Kad vidimo nasmijanu djecu, to znači da moramo mijenjati sebe i optimistično gledati svijet i našu budućnost. Slavimo, lica su nam ozarena, djeca su pjevala i plesala. Usuđujem se reći da je ovo povijesni dan za ovaj kraj, ovaj prostor, našu župu i naš grad, ovo je život pisan velikim slovom“.

U svom govoru gradonačelnik Bulj je rekao da je crkva sv. Nikole sada postala još jedinstvenija i bliža zajednici, jer će u njoj svaki dan boraviti djeca. „Puno smo toga učinili od prošle godine. Upisali smo stotinjak djece više u vrtiće, prošle godine bilo 29 skupina, a sada ih je 36. Radit ćemo dalje i više, sa svećenicima imamo još ideja gdje bi mogli biti vrtići na području grada Sinja, a ako Bog da i Čudotvorna Gospa Sinjska, ostvarit ćemo te naše ciljeve“.

Novi vrtić sagrađen je u novoizgrađenoj crkvi Nikole Tavelića na površini od 602 m² s dvorištem od 1000 m² površine, a u sklopu prostora nalazi se i dvorana. U vrtiću će biti otvorene 4 odgojne skupine (2 jasličke i 2 vrtićke) s velikim multifunkcionalnim prostorom od 120 m². Ovo je moderno zdanje koje je opremljeno suvremenim didaktičkim sredstvima koja su prilagođena svim standardima, a u sklopu vrtića osigurano je 20 parkirnih mjesta.

U vrtić je upisano oko 80 djece različite predškolske dobi, a zaposleno je 10 odgajatelja i 3 druge djelatne osobe.