Sinj (Brnaze): Gospa Lurdska

U filijali Župe Gospe Sinjske u Brnazama, u nedjelju 14. veljače 2021. godine, proslavljen je blagdan Gospe Lurdske, suzaštitnice zajednice. Ovogodišnja proslava održana je pod geslom: „O Gospe Lurdska, majko svih ljudi, moli za nas“. Zbog epidemioloških mjera i ograničenosti prostora slavljene su dvije svete mise. Misnim slavljem u 9 sati predsjedao je fra Boris Čarić, ekonom Provincije. Središnje misno slavlje kojim je predsjedao fra Krešo Samardžić, ispovjednik u Svetištu Gospe Sinjske uz koncelebraciju fra Borisa Čarića i fra Antonia Mravka, župnog vikara, održano je u 10.30 sati.

Predsjedatelj središnjeg slavlja u propovijedi je istakao važnost lurdske poruke: „Poruka Gospe u Lourdesu poziv je na obraćenje, molitvu i pokoru. Mnoga fizička ozdravljenja u Lourdesu dogodila su se uz Gospin zagovor, ali najviše je duhovnih ozdravljenja – obraćenja srca. Dao Bog da se u današnjem svijetu po Marijinom zagovoru dogodi sve više takvih duhovnih ozdravljenja. Tada će u svijetu biti manje ratova i podjela, a više solidarnosti i ljubavi“, rekao je propovjednik. Također je upozorio na opasnost da se vjernici dive crkvi kao građevini, a zaboravljaju da su pozvani biti živa Crkva: „S pravom se radujete novoj crkvi koja se gradi u vašem mjestu. Ne zaboravimo da je poslanje svakog vjernika sebe ugrađivati u živu Crkvu, ovdje i sada, a to možemo postići samo ako živimo zajedništvo s Bogom te jedni s drugima, kao braća i sestre po primjeru Blažene Djevice Marije“.

Trodnevnica i proslava Gospe Lurdske održala se u dvorani mjesnog Doma kulture gdje se zajednica nedjeljom i blagdanima okuplja od 2018. godine otkad je počela gradnja nove crkve sv. Nikole Tavelića. U filijali Župe Gospe Sinjske u Brnazama, Gospa Lurdska slavi se od 1982. godine kao suzaštitnica, a pobožnost je uveo fra Mate Rakić, ondašnji župni vikar.