Sinj (Brnaze): Proslava Gospe Lurdske

U filijali Župe Gospe Sinjske u Brnazama u nedjelju 13. veljače 2022. godine proslavljen je blagdan Gospe Lurdske, nebeske suzaštitnice zajednice. Ovogodišnja proslava održana je pod geslom: „Gospo Lurdska, Zdravlje bolesnih, moli za nas“. Zbog epidemioloških mjera i ograničenosti prostora slavljene su dvije svete mise. Misnim slavljem u 9 sati predsjedao je fra Antonio Mravak, župni vikar u Župi Gospe Sinjske za filijalnu zajednicu u Brnazama. Središnjim misnim slavljem u 10:30 predsjedao je fra Ante Akrap, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, uz koncelebraciju fra Borisa Čarića, rodom iz Brnaza, na službi ekonoma Provincije, i fra Antonija Mravka. Slavlje je počelo procesijom, a Gospin kip nosile su kandidatkinje za sakrament svete potvrde: Lana Liović, Matija Krolo, Lana Mastelić i Lucija Slišković. Slavlje su uveličali članovi pjevačkih zborova Zajednice sv. Nikole Tavelića u Brnazama – mješoviti, dječji i zbor mladih, pod ravnanjem Jelene Mihaljević i s. Dominike Vrdoljak.

Fra Ante Akrap istaknuo je u propovijedi važnost susreta u životu. Čovjek je biće susreta, u susretu s drugom osobom može bolje spoznati i vrednovati samog sebe. Blažena Djevica Marija sebe je vidjela u susretu s Bogom. Ona koja govori: „Slušajte mog Sina i što god vam rekne, učinite“, želi da i mi vjernici u susretu s Isusom spoznamo sebe. „U vremenu pandemije postali smo ljudi koji su izgubili miris i okus za životom, za ljudima u potrebi, pa i našim bližnjima. Neka nas Blažena Djevica Marija vodi svome božanskom Sinu Isusu da ozdravimo od svojih duhovnih zatvorenosti“, kazao je predsjedatelj slavlja.

Za vrijeme misnog slavlja krstio se dječak Roko Miloš, sin Frane i Anđele iz Brnaza. Fra Lukica Vojković, župnik Župe Turjaci, i fra Jurica Hrgović, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, pohodili su u trodnevnici zajednicu i predsjedali misnim slavljima. Trodnevnica i proslava Gospe Lurdske održala se u dvorani mjesnog Doma kulture gdje se zajednica nedjeljom i blagdanima okuplja od 2018. godine otkad je počela gradnja nove crkve sv. Nikole Tavelića.