Sinj (Brnaze): Zlatna harfa

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju  održana je 13. travnja u crkvi sv. Nikole Tavelića u Brnazama. Više od 300 djece i voditelja devet župnih zborova sudjelovalo je na Zlatnoj harfi. Sudjelovali su zborovi: Gospa od Zdravlja iz Splita, Šibenik – katedrala, Čista Velika, Meterize, Drniš, Opuzen, Metković, Vranjica te domaći dječji zbor iz Brnaza.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Marinko Vukman, gvardijan Samostana Gospe Sinjske, u zajedništvu s petoricom svećenika. U svojoj propovijedi, fra Marinko je zahvalio svim članovima dječjih zborova koji svojom pjesmom i prijateljstvom žele slaviti Gospodina. Istaknuo je važnost molitve za mir u svijetu, posebno za područja pogođena ratom, gdje su mnoga djeca izložena opasnostima i patnjama. Fra Marinko je povezao lik svetog Nikole Tavelića, prvoga hrvatskog sveca, sa Sinjem i Gospom Sinjskom, koja se štuje kao zaštitnica grada i svih koji se Njoj utječu. Također je naglasio posebnost ovogodišnjeg jubileja Zlatne harfe u kontekstu 800. obljetnice Božića u Grecciu i stigmi svetog Franje. Objasnio je djeci značaj jaslica, stigmi te visokog jubileja franjevačke proslave. Djecu je pozvao da nastave radosno slaviti Gospodina pjesmom i otvore mu svoja srca.

Nakon popričesne molitve, župni vikar fra Ivan Čikara obratio se okupljenim zborovima prigodnim riječima. Ukratko je predstavio vjerničku zajednicu i crkvu sv. Nikole Tavelića u Brnazama, ističući važnost zajedništva u molitvi, pjesmi i radosti unutar njihovih župa. Fra Ivan je naglasio da je sudjelovanje zborova na smotri Zlatne harfe izraz velikog bogatstva Splitsko-makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije.

Tijekom mise glazbenu pratnju vodila je sestra Zorislava Radić, dok je dirigentsku palicu držao fra Stipica Grgat. U liturgijskim čitanjima i solo dionicama pjesama uključeni su bili predstavnici svih zborova sudionika

Smotra je nastavljena pojedinačnim nastupima zborova koji su otpjevali po dvije pjesme. Svaki zbor imao je priliku otpjevati jednu pjesmu božićne tematike po vlastitom izboru, dok su drugu pjesmu, zadanu, izvlačili predstavnici zborova iz košarice. Kroz program je vodila s. Marinela Delonga, koja je svojim toplim riječima poticala sve zborove na izvrsnost u izvođenju te im upućivala zahvale na ostvarenim nastupima.

Uz zahvalnicu za sudjelovanje, svaki zbor je dobio na dar i monografiju Brnaza, a voditelji zborova srebrnjak Gospe Sinjske.

Dobrotom domaćina koji su pripremili mnoštvo domaćih slastica, nastavljeno je zajedničko druženje sudionika. Tijekom dana zborovi su imali priliku obići grad Sinj te razgledati Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske i Muzej Sinjske alke.

Fotografije: Petar Malbaša