Sinj: Cvjetnica

U nedjelju 10. travnja 2022. u Svetištu Gospe Sinjske svetim misama u 7, 8, 9, 10, 11, 12, 18 i 19 sati proslavljen je blagdan Cvjetnice ili Nedjelja Muke Gospodnje, kao uvod u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za Uskrs.

Sveta misa na Cvjetnicu ima i dva posebna obreda. Prvi je blagoslov palminih i maslinovih grana, kao spomen na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj evanđelista Luke o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu.

Još od 4. stoljeća kršćani u Jeruzalemu običavali su se okupljati na Maslinskom brdu te bi nakon bogoslužja riječi uvečer ulazili u Jeruzalem s palminim ili maslinovim granama u ruci. Taj se običaj širio po Europi, pa su vjernici u mediteranskim krajevima upotrebljavali zelene grane palmi i maslina, a u kontinentalnim jelice ili kojega ukrasnog grmlja, a nakon sudjelovanja u bogoslužju nosili bi ih kao svetinju i stavljali u kuću ili na polja da im budu zaštita od nevremena ili kakvog drugog zla. Kad se spremalo nevrijeme, blagoslovljene grančice bi se palile te bi se molilo da Bog poštedi usjeve od tuče i nevremena.

Blagoslov grančica na taj način postao je i sastavni dio obreda današnjeg bogoslužja. Noseći grančice u rukama, slavimo spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, a blagoslovljene grančice čuvamo kao sveti znak moleći zaštitu od različitih zala te kao podsjetnik na proslavu Nedjelje Muke Gospodnje, na proslavu naše vjere u Krista.