Sinj: Dan duhovnih zvanja Cetinske krajine

U ponedjeljak 1. kolovoza 2022. svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, sjemeništarci, kandidatkinje i novakinje iz Cetinske krajine hodočastili su u Sinj, u Svetište Gospe Sinjske. Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem u 10.30 kojim je predsjedao fra Siniša Balajić, provincijski definitor i magistar franjevačkih bogoslova u Splitu. Nakon pokorničkog slavlja uslijedila je procesija, a potom euharistijsko slavlje. Slavljem je predsjedao fra Siniša Balajić uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana i dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa. U euharistijskom slavlju sudjelovalo je 40 svećenika, 104 časne sestre, bogoslovi i sjemeništarci, kandidatkinje i novakinje rodom iz Cetinske krajine.

Na početku euharistijskog slavlja fra Siniša je kazao da je jedna od bitnih odrednica duhovnog zvanja spremnost na žrtvu. „U temelju žrtvenosti ne stoji jednostavna želja za odricanjem ili želja za žrtvovanjem vlastitog života, nego nešto daleko važnije: stoji ljubav prema Ocu Nebeskom i sloboda koju nam On daruje. Jer snaga našeg zvanja ne mjeri se prvenstveno našim žrtvama ili snagom kojom se opiremo zlu i grijehu, nego izborom za Božju ljubav“ .

Predsjedatelj slavlja u homiliji je istaknuo da su bitni elementi svakoga duhovnog poziva otvorenost slušanju i poniznost te otvorenost životu. „Naša otvorenost prema životu, svijetu, ali i smrti, zapravo govori suprotno, tj. da mi nismo sentimentalisti ili samoljubive osobe niti da preziremo svijet. Naime, u liku našeg poziva i naše kršćanske ljubavi za čovjeka i svijet učimo da je moguće pronaći jasan vjerski način ponašanja i postati oni koji donose svjetlo novosti u svijet. Ta se novost utjelovljuje upravo u ljubavi za svijet“, kazao je predsjedatelj.

Na završetku slavlja riječi pozdrava uputio je sinjski gvardijan fra Marinko Vukman koji je izrazio dobrodošlicu u Svetište Gospe Sinjske i zahvalio Bogu za otajstvo euharistije koje je stavljeno u središte susreta, a po kojem se hrani vjera te svećenički i redovnički poziv. “Braćo svećenici, cijenjene časne sestre, neka ovo euharistijsko slavlje bude naša molitva zahvale za darove koje nam Gospodin daje po zagovoru naše nebeske Majke, da se pomoću njih služimo i donosimo radost onima kojima nas Isus svaki dan šalje”, zaključio je gvardijan.

Nakon riječi o. gvardijana uslijedila je Posvetna molitva Čudotvornoj Gospi Sinjskoj koju je predvodio predsjedatelj euharistijskog slavlja. U 12 sati započelo je slavlje otvorenja tzv. porcijunkulskog oprosta uoči proslave blagdana Gospe od Anđela. Liturgijsko pjevanje predvodili su mo. fra Jure Župić, s. Jelena Mijić i s. Miranda Škopljanac-Mačina.