Sinj (Glavice): Proslava sv. Ivana

Na blagdan Svete obitelji 27. prosinca vjernici Glavica proslavili su i blagdan svetog Ivana, apostola i evanđelista, zaštitnika mjesta.

Svetu misu predslavio je župnik fra Perica Maslać uz koncelebraciju župnog vikara Glavica fra Marka Đereka. Poštujući epidemiološke mjere, mnogi vjernici su ispunili prostor ispred crkve, a bilo je lijepo vidjeti i mlade obitelji s djecom na misnom slavlju.

Na početku homilije župnik fra Perica kazao je: „Temeljna blagovijest ovih dana jesu Riječi koje je sveti Ivan na početku svetog evanđelja zapisao ‘Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama’.

Ta riječ je Isus Spasitelj. Bog koji po malom djetetu postaje vidljiv, Bog koji se može čuti i vidjeti, Bog u jaslicama.

Svetkovina Božića nastavlja se u slavljenju Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa. Sveti Josip najbrižniji je poglavar obitelji. Marija je najveća i najsvetija majka koju je svijet vidio. A dijete Isus najsavršenije je dijete: Bog – Čovjek. Oni su sveti jer su potpuno okrenuti Bogu, otvoreni za ostvarenje Njegove volje.

Obitelj je mjesto u kojem se uči primati i davati, govoriti i šutjeti, praštati i ljubiti. U obitelji se uči radovati i slaviti život. Obitelj je temeljna sastavnica ljudskog postojanja, rasta, izgradnje, sazrijevanja i iskustva životne punine. Ovaj blagdan stavlja nam pred oči Svetu obitelj kao poseban uzor i neiscrpan primjer koji smo pozvani truditi se nasljedovati u našim obiteljima.“

Život Svete obitelji bio je težak, ali bio je to ispunjen život, jer im je Bog davao snagu i vodio ih kroz poteškoće. Fra Perica se upitao: „Kakve su danas naše obitelji, žive li one po Božjim zapovijedima? Možemo li imati blagoslov ako su nam Bog i vjera na zadnjem mjestu? Očitujemo li i živimo li svoju vjeru ako nekoliko puta godišnje dođemo na svetu misu, a za sve ostalo imamo vremena? Možemo li osjećati blagoslov ako žena bježi od majčinstva, a muž je u tome podupire,  jesmo li otvoreni za život? Kakva će biti budućnost hrvatskog naroda ako je više umrlih nego rođenih?

U našim obiteljima puno je psovke i proklinjanja, a psovka je Sotonin luksuz; tu nema vjere, već vlada bezboštvo. Naši mladi, sinovi i kćeri, odlaze i dolaze, rade što hoće, bez reda i odgovornosti, a tu nema blagoslova. Koliko li je samo grijeha u našem životu i nepoštivanja Boga! Ima li molitve u našim obiteljima i što krijepi naše duše“, zapitao nas je fra Perica.

Papa Franjo proglasio je Godinu svetog Josipa. Fra Perica nas je pozvao da se utječemo svetom Josipu za naše obitelji, a posebno za očeve. Molimo zagovor i svetog Ivana da se vratimo sakramentalnom životu i da današnje neprilike izliječimo i vratimo se Bogu.

Na kraju misnog slavlja fra Marko je zahvalio župniku fra Perici na dolasku, na toploj i nadahnutoj homiliji,  te svima koji doprinose našoj živoj zajednici.

Sveti Ivane, učini da u teškim trenucima znamo osloniti naše srce na srce Krista, daruj nam volju da ga tražimo i snagu da ga slijedimo!

Sveti Josipe, pomozi nam da prepoznajemo Božju volju i s njom surađujemo, posebno da naši mladi spoznaju i prihvate brak i obitelj kao vlastiti put uzajamnog povjerenja i ljubavi!

Svim ljudima dobre volje čestit i blagoslovljen Božić!