Sinj: Hodočašće sestara Služavki Maloga Isusa

Sestre služavke Malog Isusa Splitske provincije sv. Josipa hodočastile su 18. studenog 2023. godine Majci Milosti Čudotvornoj Gospi Sinjskoj pod vodstvom provincijske glavarice s. Terezije Pervan. Ovo duhovno putovanje bilo je organizirano kao obnova za sestre prema planu provincijskog vijeća za duhovnost i Stadlerovu baštinu. Utemeljitelj Stadler također je bio hodočasnik tog svetišta 1898. godine. Prepoznajući važnost introspekcije, razumijevanja njihovog djelovanja i svrhe, sestre su se odazvale iz različitih zajednica unutar provincije. Cilj je bio izraziti zahvalnost Bogu za primljeno zvanje te moliti za nova.

Pri dolasku u svetište Gospe Sinjske sestre su imale mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi, gdje su franjevci ovoga značajnog svetišta uvijek bili na raspolaganju. Odmah se osjetila duhovna snaga pod okriljem nebeske Majke, kao i srdačna raspoloživost franjevaca. Velikodušnost i otvorenost neumornog gvardijana fra Marinka Vukmana i župnika fra Antonia Mravka dodatno su obogatile ovo svetište.

Nakon osobnog sabiranja i pozdrava Majci Milosti u crkvi, nastavljen je predviđeni duhovni program. Sestra Dolores Brkić izložila je duhovnu meditaciju o zahvalnosti što je pratila i prigodna pjesma. Uslijedila je molitva Gospine krunice, povezujući svako otajstvo sa svrhom obnove, konkretnim životom i značajnim danom za Domovinu i mir u svijetu. Meditacije je pripremila s. Dolores, a desetice su molile sestre iz više zajednica: s. Brigita Rojnica, s. Vlasta Tadić, s. Marina Žuljević, s. Antea Šarolić i s. Martinka Bosančić.

Zatim se prisutnim sestrama obratio župnik fra Antonio Mravak te ih kratko uveo u povijest svetišta te biranim riječima još više približio duhovno značenje i čudesnost svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Uslijedila je misa koju je predslavio gvardijan fra Marinko Vukman kojeg je provincijalka s. Terezija, zahvalivši župniku i gvardijanu, nazvala  bratom: „Ne samo da je naš brat u Kristu, nego je i rođeni brat naše s. Amabilis Vukman, time i sviju nas.“ Za orguljama je bila s. Eduarda Marić, a sestre su ujedinile svoje glasove u liturgijskim pjesmama. Misna čitanja čitale su s. Tajana Andrle i s. Marina Mužinić. Fra Marinko je posebno istaknuo Elizabetin i Marijin lik kod pohoda, naglašavajući svrhu blagoslova. S velikim poštovanjem izrazio je naziv „Služavke Malog Isusa“, kako je red nazvao sluga Božji Josip Stadler. Fra Marinko je naglasio da su i one pozvane „žuriti u gorje“ kako bi pomagale potrebnima, malenima, bolesnima, tužnima… „Svjedok sam mnogih vaših djelotvornih pomaganja. Neka vas Mali Isus i dalje čuva i blagoslovi u vašem pozivu.“

Na završetku svete mise zajedno se molila posvetna molitva Gospi, dok je neizostavna fotografija pred oltarom Majke Milosti, naše Gospe Sinjske, ostala svjedočanstvo trenutka. Nastavili smo zajedničko druženje za stolom u prostorijama samostana, istaknuvši zahvalu gvardijanu koji je osobno posluživao svoje cijenjene sestre. Bio je to poticajan primjer međusobne povezanosti.

Sestre su posjetile franjevački muzej, molile pred Čudotvornom slikom Majke, a zatim se uputile u Zaseok, Župu sv. Ivana Krstitelja, gdje ih je pred crkvom dočekao župnik don Josip Bečić, koji je istovremeno i župnik Župe Male Gospe u Biteliću. U crkvi je kratko iznio dojmove o svojim župama, naglašavajući izazove raseljenosti nakon Domovinskog rata, kada su mnoge crkve bile zapaljene.

Sestre su posjetile i obližnju terapijsku zajednicu ovisnika, slušajući njihove priče i diveći se njihovim koracima prema ozdravljenju. Obilježile su i Svjetski dan siromaha prigodnom dobrotvornom gestom.

Nadalje, sestre su posjetile crkvu Male Gospe u Biteliću gdje su se okupili vjernici župe, djeca i mladi. Možda ih nije bilo mnogo, ali njihova predanost bila je očigledna. Osjetilo se koliko ljube Crkvu, Majku Božju, Boga, svoju župu i neumornog župnika. Provincijalka s. Terezija, uz srdačan pozdrav i izraze zahvalnosti župniku i svima prisutnima, istaknula je razlog posjeta: „Naime, devet naših sestara bilo je iz ove župe. Htjeli smo večeras s vama moliti časoslov moleći za vas, nova zvanja i našu Domovinu, a posebno danas s vama zapaliti svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje.“ Pažljivo biranim riječima sestra je približila Družbu sestara služavki Malog Isusa te lik i djelo sluge Božjeg Josipa Stadlera.

s. Dolores Brkić