Sinj: Križni put

Križni put za mlade

Križni put mladih Sinja i Cetinske krajine održan je petak 31. ožujka pod geslom „Pođite za mnom“. Pobožnost je započela uvodnom molitvom kod Muzeja Cetinske krajine odakle su se okupljeni uputili prema Gospinom gradu. Uz mlade na pobožnosti su sudjelovali ravnatelji sinjskih srednjih škola i nastavnici, a poseban doprinos dali su vjeroučitelji koji su sa župnikom fra Antoniom Mravkom pripremali mlade za pobožnost.

Mladi su čitali tekstove križnog puta blagopokojnog vlč. Tomislava Ivančića koji je napisan u obliku dijaloga između mladih i Isusa. Kroz meditacije križnog puta mladi su iznijeli svoje poteškoće s kojima se susreću u ovom svijetu i molili Isusa da im pokaže put prema pravim vrijednostima.

Sabranost mladih srednjoškolaca i sudjelovanje u molitvi ostavilo je poseban dojam na sve prisutne. Od postaje do postaje „Sinjskom kalvarijom” sudionici križnog puta popeli su se na vrh Gospina grada kod spomen-crkvice podignute u čast Majke od Milosti Čudotvorne Gospe Sinjske 1887. godine. Prije blagoslova s križem župnik fra Antonio zahvalio je ravnateljima, nastavnicima, a posebno učenicima što su i ove godine sudjelovali u pobožnosti Križnog puta za mlade Sinja i Cetinske krajine.


Križni put vjernika Župe Gospe Sinjske i Cetinskog dekanata

Otkucajem sata na tvrđavi Kamičak u 17 sati počeo je tradicionalni Križni put Župe Gospe Sinjske i Cetinskog dekanata u petak 31. ožujka pod geslom „Gospodine, udijeli našim obiteljima smisao za žrtvu“. Tisuće vjernika u procesiji za križem s molitvom na usnama, razmišljajući o Muci Kristovoj i njegovoj Majci Mariji, krenulo je prema Gospinom gradu. U pobožnosti su sudjelovali župnik fra Antonio Mravak i gvardijan fra Marinko Vukman koji je predmolio pobožnost križnog puta. Četrnaestorica župljana izmjenjivala su se u nošenju zavjetnog križa. Meditativne tekstove koji su napisani za Dan obitelji i susret s blagopokojnim papom Benediktom XVI. u Zagrebu 5. lipnja 2011. čitale su članice Zajednice čitača crkve Gospe Sinjske. Između postaja križnog puta župnik fra Antonio molio je krunicu Božanskog milosrđa i litanije Milosrdnom Isusu za obraćenje obitelji. Dolaskom pred spomen-crkvu Majke od Milosti Čudotvorne Gospe Sinjske na Gradu, gvardijan fra Marinko udijelio je blagoslov s križem na četiri strane svijeta. Prema tradiciji vjernici su pjesmom na mjestu gdje se dogodilo čudo po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske 1715. godine pozdravili svoju Majku pjesmom „O Gospe Sinjska.“ Svima koji su sudjelovali u pobožnosti i organizaciji gvardijan je zahvalio, kazavši da je zahvalan Isusu i Majci Mariji na prekrasnom trenutku svjedočenja žive vjere naroda Sinja i Cetinske krajine koji su pobožno u molitvi koračali za Isusom kroz 14 postaja križnog puta.