Sinj: Križni put i misa na Visokoj

Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog Križa na brdu Visoka (892 m) kod zavjetnog križa slavi se sveta misa za vjernike župa Sinj, Neorić, Dicmo, kao i za hodočasnike iz okolnih mjesta. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta hodočašće na Visoku odgođeno je sa subote 17. rujna na subotu 24. rujna 2022. godine.

Okupljanje vjernika sa sinjske strane počelo je u 7:30 sati u Radošiću kod Gornjih Župića. Hodočašće zavjetnom križu počelo je molitvom Križnog puta u 8 sati. Križni put predvodio je sinjski župnik fra Antonio Mravak. Meditacije između postaja križnog puta bile su posvećene obiteljima, a hodočasnici su se izmjenjivali u nošenju križa. Dolaskom na vrh Visoke kod zavjetnog križa slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Antonio.

Predvoditelj slavlja u propovijedi je istakao ljubav Boga prema čovjeku koji je svog Sina jedinca poslao na križ da svijet otkupi od grijeha. „Do Krista križ je bio znak sramote, a po Kristu postao je znak spasenja za sve one koji u Njega vjeruju. Neka križ i za nas bude put i sredstvo spasenja“, kazao je predvoditelj.

Za vrijeme misnog slavlja liturgijsko pjevanje predvodili su Marija i Bože Župić. Po završetku misnog slavlja fra Antonio je zahvalio svima na organizaciji, nakon čega je otpjevana himna Lijepa naša. Grad Sinj s gradonačelnikom Mirom Buljem i Planinarskim društvom „Vukovi“ organizirao je okrjepu i druženje za hodočasnike kod planinarske kuće na Visokoj.

Križ na Visokoj prvi put podignuli su župljani sinjske župe 1900. godine u Svetoj godini Isusova rođenja, zatim 1933. u Svetoj godini Isusova otkupljenja te ovaj današnji 1975. godine. Godine 2020. križ je obnovljen i osvijetljen.