Sinj: Misa za VAD

U skladu s tradicijom, u nedjelju uoči alkarskih svečanosti slavi se sveta misa za Viteško alkarsko društvo. Misnom slavlju u nedjelju 1. kolovoza 2021. u samostanskom dvorištu, kojim je predsjedao gvardijan fra Ante Čovo, nazočili su članovi Uprave VAD-a, alkari, alkarski momci, članovi Časnog suda, Nadzornog odbora i ostali članovi VAD-a, na čelu s predsjednikom Stipom Jukićem, vojvodom Boškom Ramljakom, alajčaušom Ivicom Filipovićem Grčićem, arambašom Ivom Vukasovićem, predsjednikom časnog suda Boškom Vladovićem i predsjednikom NO Hrvojem Markulinom. Na svetoj misi bio je prisutan i sinjski gradonačelnik Miro Bulj te ostali vjerni puk.

Barjaktar Petar Gabrilo, debitanti u pratnji barjaka Davor Dalbello i Branimir Vučković te alkarski momci Mirko Malbaša i Petar Jelinčić bili su prigodno odjeveni u alkarske odore.

Pozdravljajući sve nazočne na početku misnog slavlja fra Ante Čovo rekao je kako je dobro da alkarske svečanosti započinju pod okriljem pobjednice Gospe, kojoj treba zahvaliti za sve učinjeno te viteški nastaviti dalje u svim aktivnostima.

Na kraju svečane euharistije zazvao je blagoslov na sve pripadnike VAD-a i zaželio da se 306. alkarske svečanosti održe uz zagovor i pomoć Čudotvorne Gospe Sinjske.

Tijekom svete mise pjevao je župski zbor pod ravnanjem fra Jure Župića i č.s Jelene Mijić.

Nakon svete mise započela je proslava blagdana Gospe od Anđela, dana potpunog oprosta koji je otvoren od tog trenutka pa sve do ponoći 2. kolovoza. Porcijunkulski oprost može se dobiti i u svim župnim i u franjevačkim crkvama diljem svijeta ako se vjernici ispovjede, sudjeluju na svetoj misi, pričeste se te izmole Vjerovanje, Oče naš te molitvu na nakanu Svetog Oca.

Foto: Petar Malbaša